FRISSÍTÉS: a Krone értesülései szerint beigazolódnak az eddigi jelentések, és valóban csere lesz az osztrák egészségügyi tárca élén. A lap szerint az utódnak kiszemelt Johannes Rauch különösebben nem lelkesedik a pozícióért, más kormányzati ambíciói voltak.

Johannes Rauch vorarlbergi tartományi tanácsos válthatja Wolfgang Mückstein (Zöldek) jelenlegi egészségügyi minisztert Ausztiában - a Kronen Zeitung értesülését azonban még nem erősítették meg. Mückstein esetleges lemondását a lap az Osztrák Zöld Párt belső köreire hivatkozva írta meg. 

Mücksteint még tavaly április 19-én lépett Bécsben praxist folytató orvosból egészségügyi miniszterré, miután Rudolf Anschober egészségügyi okokra hivatkozva lemondott hivataláról. A lap úgy tudja, Johannes Rauch lehet Mückstein utódja, aki nem lelkesül az új feladatért, mégis elvállalná Werner Kogler alkancellárnak tett "szívességből".

Mückstein esetleges visszavonulásának időzítése azonban mindenképpen figyelemre méltó: a korona-intézkedéseket nagy részét napokon belül eltörlik, annak ellenére is, hogy naponta nagyjából 35-40 ezer új fertőzöttet regisztálnak. Mücktein állítólag már korábban sem tartotta jó ötletnek, hogy március 5-én gyakorlatilag minden eddigi szigorú intézkedés megszűnik.

Michael Ludwig (SPÖ) Bécs polgármestere a héten jelentette be, hogy a szövetségi kormánynál szigorúbb szabályokhoz fog ragaszkodni, marad tehát a "2G-szabály" az éttermekben és minden kiskereskedelmi üzletben és továbbra is kötelező lesz maszkot hordani a boltokban, valamint a tömegközelekedési eszközökön. 

Johannes Rauch egyébként 24 év után tavaly nyáron mondott le a vorarlbergi Zöldek elnöki tisztségéről. Rauch akkor azt mondta, hogy a 2024-es törvényhozási időszak végéig szeretne állami képviselő maradni. Feladatkörébe tartozik a környezet- és klímavédelem, az energia, a tömegközlekedés és a kerékpárutak, de a hulladékgazdálkodás, a gépészet és az elektrotechnika is. Eddig sem a hivatalától, sem a vorarlbergi Zöldektől nem érkezett nyilatkozat a szövetségi kormányba való bekerülésről szóló híresztelésekkel kapcsolatban.