Az Egészségügyi Világszervezet egy központot hoz létre Németországban a felmerülő pandémiaveszélyek megfigyelésére, a következő járvány megelőzésének reményében. "A vírusok gyorsan terjednek. De az adatok még gyorsabban mozognak" - mondta a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a központ értelméről.

A WHO Pandémiás és Járványügyi Információs Központja szeptemberben kezdi meg működését Berlinben. A központ gyorsan elemzi majd az adatokat, hogy világszerte megjósolja, megelőzze, felderítse, felkészüljön és reagáljon a kockázatokra - közölte a szervezet. Emellett az országok és a tudományos intézetek közötti együttműködést is fokoznia kell, valamint cél az is, hogy a mostaninál gyorsabb fellépésre legyen képes - írja a DW.com.

"A Covid-19 világjárvány rávilágított a világjárványok és járványok felderítésére szolgáló globális rendszerek hiányosságaira" - mondta Gebrejeszusz, a WHO vezetője a bejelentéskor.

"Több olyan vírus is fel fog bukkanni, amely járványok vagy világjárványok kirobbanásának lehetőségével bír. A vírusok gyorsan mozognak, de az adatok még gyorsabban. A megfelelő információkkal az országok és a közösségek egy lépéssel a kialakuló kockázatok előtt járhatnak, és életeket menthetnek" - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár szerint Berlin már most is az egészségügyi és digitális kutatás központja, olyan szervezetekkel, mint a fertőző betegségekkel foglalkozó Robert Koch Intézet.

"Ha ezt a szakértelmet most kiegészíti a WHO Hub, akkor a világjárvány- és egészségkutatás egyedülálló környezetét teremtjük meg itt Berlinben - egy olyan környezetet, amelyből fontos, cselekvésorientált döntések és ajánlások születnek majd a kormányok és a vezetők számára világszerte" - mondta a kancellár, aki szerint fontos, hogy a központ a kormányzati, tudományos és magánszektorokat fogja össze.

Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a globális rendszerek "nem eléggé felkészültek" a járványkitörések, a meglévő kórokozók mutációi, a korábban nem érintett populációk megfertőzése és a betegségek más állatokról emberekre történő átterjedése kezelésére.Németország 30 millió eurót (10,75 milliárd forintot) finanszíroz az indulási költségekből, de a folyamatos büdzséről és támogatásról még folynak a tárgyalások.

Mi sem mutatja jobban a központ létjogosultságát, minthogy a WHO jelentése a világjárvány eredetéről megállapította, hogy a koronavírus már 2019 szeptemberében keletkezhetett, jóval azelőtt, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete hivatalosan elismerte volna jelenlétét.