Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy gondolta, ha már elutazott Oroszország keleti végébe, Vlagyivosztokba, hogy részt vegyen egy iskolai évnyitón, egyben tart egy kis történelemórát is a diákoknak. Ehelyett azonban kínos bakikba futott bele: ő kapott egy leckét két kisdiáktól – derül ki a Moscow Times tudósításából.

Az orosz elnök a Vlagyivosztoktól 20 kilométerre, a Japán-tenger partján lévő Okean gyermekközpontban tartotta fórumát, ahol 11-17 éves gyermekekkel foglalkoznak, hasonlóan a híres Artyek úttörőtáborhoz. Először arról értekezett, hogy a történelem nem csupán egy érdekes stúdium, hanem az emberi tudás alapja.

A tévében közvetített eseményen ezután az 1709-es Poltavai csatáról beszélt, amelyben a Nagy Péter cár vezette orosz haderő döntő győzelmet aratott a svédekkel szemben, megszerezve a Kelet-Európa feletti uralmat. Az államfő megjegyezte, hogy ez a hétéves háború része volt. Válaszul Nikanor Tolsztyik vorkutai gimnazista kiigazította, hogy valójában az 1700-tól 1721-ig tartó húszéves nagy északi háború része volt a csata.

- Igen, természetesen 21 év – mondta erre Putyin, a diákot pedig ledorongolta tanára, amiért szerinte szemtelenül viselkedett. Másnap Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kategorikusan visszautasította, hogy a diák viselkedése, Putyin kiigazítása szemtelen lett volna, és felszólította a kölyök iskolájának vezetőit, hogy eszükbe ne jusson megfegyelmezni Nikanort.

Ezzel azonban még nem volt vége Putyin bakijainak. Kiderült, hogy az internet világában messze nem olyan jártas, mint egy átlagos kisdiák. Egy tízéves kölyök arra kérte, hogy iratkozzon fel YouTube-csatornájára, mire az államfő többször visszakérdezett, hogy mit és hol kellene aláírnia. Az oroszban ugyanis azonos szót használnak a „feliratkozásra” és az „aláírásra” (podpisz). A gyermek végül eligazította arról, hogy mit is kellene tennie.