Jó volt idén a nyári idegenforgalmi szezon, több székelyföldi üdülőhelyen a látogatók száma a 2019-es értéket is meghaladta, ennek ellenére, a szálláshelyek kihasználtsága egy sor turisztikai településen gyanúsan alacsony volt, legalábbis ez derül ki a hivatalos statisztikai adatokból - írja a Maszol.

A borszéki szállásadók a három nyári hónapra 5207 vendégéjszakát jelentettek le, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) online adatbázisából. Ez fölöttébb furcsa, mivel ugyanazon forrás szerint a vizsgált időszakban 3313 látogató szállt meg a Hargita megyei kisvárosban.

Ebből az következik, hogy a vendégéjszakák száma átlagban 1,57 volt, vagyis csak közel minden második látogató töltött el egy éjszakánál többet Borszéken, azok is mindössze két napot. Mivel a turisták egy része minden bizonnyal hosszabban időzött az üdülőhelyen, a valóságban bőven 50 százalék fölött volt az egyéjszakás látogatók aránya.

A nyereség küszöbe

„A nyereséges működéshez szezonban legalább 40 százalékos kihasználtság kell. Ez csak a minősített szálláshelyekre érvényes, mert sokan vannak, akik sumákolnak” – nyilatkozta a Maszolnak Daragus Attila háromszéki idegenforgalmi vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet országos alelnöke.

Véleménye szerint a szállodák zöme tisztán dolgozik, a feketeturizmus inkább a kisebb szálláshelyekre jellemző. „Mindenki tudja, hogy létezik ez a jelenség, de a hatóságok úgy csinálnak, mintha nem látnák. A feketeturizmus ellen senki sem lép fel” – mondja Daragus Attila.

Országos jelenség

A feketeturizmus nem székelyföldi, hanem országos jelenség. Az INS adatai szerint júliusban 48,6 százalékos volt a Konstanca megyei szálláshelyek kihasználtsága, ami teljesen kizárt, augusztusban pedig 60,2 százalékra nőtt, ami szintén elég távol állhat a valóságtól.

Ugyanazon időszakban a felkapott Brassó megyében 31,2, illetve 38,1 százalékban teltek meg a szálláshelyek a hivatalos statisztikák szerint, Hargitában pedig 37, illetve 39,4 százalékban. Háromszéken minden bizonnyal jóval kisebb a feketeturizmus aránya, ott ugyanis 49,4, illetve 51,9 százalékos volt a kihasználtság.