Miután szerdán rakétatámadás érte a Barátság-kőolajvezeték melletti egyik transzformátorállomását, amely miatt ideiglenes teljesen leállt Magyarország kőolajellátása (és később is csak részlegesen, jóval kisebb kapacitással indult újra a szállítás) nehézkesebbé vált Magyarország üzemanyagellátása. A Mol, mint nagykereskedő emiatt arról értesítette a független kutakat üzemeletetőket, hogy ideiglenesen nem tud üzemanyagot szállítani.

„Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel” – közölte a Mol pénteken. Az intézkedésre az olajtársaság szerint azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás. A Mol szerint a korlátozásra azért is szükség volt, mert a 480 forintos literenkénti áron bevezetett ársapka miatt továbbra is jelentős itthon az üzemanyagkereslet.

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) már korábban jelezte, hogy több település is benzin és dízel nélkül maradhat a Mol lépése miatt. A szervezet többször kritizálta az ársapkás rendszert, mivel az szerintük a kisebb fehér kutak kivérzéséhez vezet. Vasárnapi összesítésében az FBSZ már jelezte, hogy több mint száz településen nem tudna kinyitni a kutak.

Kedd este az FBSZ frissítette a listáját, amelyen csak nőtt az üzemanyaghiánytól szenvedő töltőállomások száma. A teljes lajstromot ezen a linken találja.