Június 1-től 3 hónapra csökkenti az üzemanyagárra rakódó adót a német kormány, mivel Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag az EU-ban az ukrajnai háború kezdete óta.

Szerdától augusztus végéig tehát az üzemanyagok adóterhei a szuperbenzin esetében literenként 35,2 centtel, a gázolaj esetében pedig 16,7 centtel csökkennek. Az adócsökkentés három hónapig érvényes, és célja, hogy az autósok terhét enyhítse a rendkívül magas üzemanyagárak miatt - fogalmaz az augsburger-allgemeine.de.

Az viszont, hogy mennyibe kerül az üzemanyag a töltőállomáson, a benzinkút-üzemeltetők és az olajtársaságok határozzák meg. Nem kötelesek ugyanis az adókedvezményt "betartani", a teljes árcsökkenés ezért nem valószínű.

Sok autós persze azt várja, hogy szerdától jelentősen csökkenjen az üzemanyagok árai, a német pénzügyminisztérium azonban már korábban világossá tette, hogy az csak fokozatosan történik meg.

A Shell nagyobb keresletet vár, ugyanis érezhető, hogy sok autót kevesebbet tankol és a szerdai "új árakra" vár - mondta a társaság a lapnak.

A Super E10 napi átlagára Németországban hétfőn 2,133 euró volt literenként. A dízel ára 2,029 euró. Az adócsökkentés után a gázolaj ára körülbelül 1,86 euró, az E10 esetében 1,78 euró lenne.