Jennifer M. Granholm amerikai energiaügyi miniszter indította el az Energy Earthshots kezdeményezést, amelynek első tétele a megújuló energiából előállított zöldhidrogén “hatalomra jutásáról” szól. Arról, hogy egyetlen évtized alatt 80 százalékkal csökkentsék a tiszta hidrogén költségét. A DOE közleményében azt írta - idézi a nemzetközi atomenergiás szaklap - hogy e célok elérése segít az Egyesült Államokban kezelhetővé tenni az éghajlati válságot, és a Biden-Harris-kormány által 2050-re kitűzött nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célt gyorsabban is elérni. Mindezt úgy, hogy eközben jól fizető, munkahelyeket teremtő és a gazdaságot élénkítő hatás is elérhető.

Granholm szerint az Energy Earthshots “mindenütt kézzelfogható felhívás az innovációra, az együttműködésre és a tiszta energia-gazdaságunk felgyorsítására azáltal, hogy leküzdi a még meglévő, legnehezebb akadályokat a tiszta energia technológiák gyors és általános bevezetésére”. Ennek első tétele a Hydrogen Shots (vagyis: hidrogén lövés), amely a miniszter szerint nehéz, de megvalósítható költségcélt tűz ki a tiszta hidrogén iránti kereslet ösztönzése érdekében.

A tiszta hidrogén kulcsfontosságú tétel a klímasemlegesség felé vezető úton, mivel sokfajta felhasználási területen “vethető be”, ha van belőle elegendő, megfizethető mennyiség. Például kiválthatók vele a magas károsanyag kibocsátású nehézgépjárművek, szén-dioxid-mentesíthető általa az ipari szektorok nagy része és az energiaszolgáltatásban is radikális változásokat, jobb szolgáltatást képes előidézni.

Jelenleg a megújuló energiákból származó hidrogén kilogrammonként nagyjából 5 dollárba kerül. A DOE szerint a Hydrogen Shot ennek lefaragásához a működési keretet és az alapokat teremti meg, és a tudományos kutatások és innovációk segítésétől a demoprojektek támogatásig tartó inkubációkkal képes odáig elmanőverezni a hidrogénre való átállást, hogy annak előállítási költségének lefaragásához kijelöli az utat. A zöldhidrogén széleskörű bevezetéséig és a tényleges kibocsátáscsökkentésig innen még sok megoldásra váró feladat van, de a DOE szerint az első lépés megtételére ezzel együtt is nagy szükség van.