Joe Manchin hirhedt arról, hogy rendre meghiúsítja saját pártja legambiciózusabb politikai céljait, de most bejelentette, hogy aláírja a demokraták javaslatcsomagát, ami az államadósság visszafizetésén, és az egészségügyi költségek csökkentésén túl, a klímaválságra is igyekszik érdemi választ adni - derül ki a Guardian jelentéséből. 

A 2022-es "inflációcsökkentő" nevet kapó törvénycsomagról Manchin hosszas egyeztetések után elmondta, hogy reális energia - és éghajlat-politikai elképzeléseket tartalmaz, és ezért támogatni fogja azt a szenátusban is, pedig két héttel ezelőtt, még úgy tűnt elkaszálja a kezdeményezést.

Manchin eredetileg azért kritizálta a csomagot, mert az megemelné a tehetősebb amerikaiak adóját, és mert szerinte indokolatlan mértékű pénzmennyiséget ölne az éghajlatvédelmi intézkedések támogatásába. A demokraták és a republikánusok jelenleg 50-50 százalékban oszlanak meg a szenátusban, így Manchin szavatának megszerzése döntőfontosságú volt a csomag szempontjából.

Konfliktusos kompromisszum

A szenátor, aki milliókat keresett családja szénipari vállalkozásán keresztül, az elszabadult inflációra hivatkozva ellenezte a megújuló energiaforrások és az elektromos autók támogatására irányuló javaslatokat, ezzel kiérdemelve nem csak a klímaaktivisták, de a Fehér Ház ellenszenvét is.

Miután Munchin jelezte, hogy hajlandó támogatni egy szűkebb, az éghajlat-politikát elengedő törvénycsomagot, hamar összejött a kompromisszum közte és a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer közt.

A kiegyezést örömmel üdvözölte Joe Biden amerikai elnök, és külön megköszönte a két félnek, hogy sikeresen összefogtak a csomag megvalósíthatóságáért. Elmondta, hogy a csomag történelmi jelentőségű, és arra kérte a szenátust, hogy azt minél hamarabb lépjen tovább a javaslattevéssel, hogy a képviselőház is megszavazhassa azt.

Manchin szerdai nyilatkozatában ugyan nem beszélt konkrétumokról, de kiemelte, hogy az egyeztetéseknek hála a csomag a megújuló energiaforrásokon túl a nukleáris és fosszilis tüzelőanyagokba is befektet, és nem zárja el "önkényesen" az Egyesült Államokat bőséges forrásaitól.

Hatalmas összegek

A tájékoztató szerint a törvényjavaslat 739 milliárd dollárt (közel 300 ezermilliárd forint) fog generálni a 15 százalékos társasági minimumadó, a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos megtakarítások és más eszközök révén. A törvényjavaslat kizárja az évi legalább 10 millió dollárt kereső személyek különadóját, véget vetve a demokraták azon törekvésének, hogy a leggazdagabb amerikaiak több adót fizessenek.

A javaslat emellett 396 milliárd dollárt fordítana az energiabiztonságra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, valamint további 64 milliárd dollárt az egészségügy megerősítésére. Manchin azt is jelezte, hogy a megállapodásban szerepelnek majd az energetikai infrastruktúra, köztük a gázvezetékek engedélyezési folyamatának reformját célzó rendelkezések is.

Későbbi közös nyilatkozatukban Manchin és Schumer azt is elmondták, hogy a javaslatcsomaggal leküzdhetik a történelmi csúcson levő inflációt, és 2030-ig nagyjából 40 százalékkal csökkenthetik az ország szén-dioxid-kibocsátását.