Az orosz-belorusz Zapad-2021 stratégiai hadgyakorlat komoly kockázatot hordoz Ukrajna számára, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk az eseményeket – mondta pénteken Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában. A miniszter rámutatott: Oroszország előbb vagy utóbb bekebelezi Fehéroroszországot, s ha ez ilyen vagy olyan úton megtörténik, Ukrajna újabb ezer kilométernyi veszélyforrást kap a nyakába szuverenitása és területi integritása szempontjából - írja az Index.

Szerhij Najev altábornagy, az Egyesített Erők parancsnoka, a műsor másik vendége egyetértett a külügyminiszterrel és hozzátette: Ukrajna hírszerző ügynökségei figyelemmel kísérik a helyzetet. Kiemelte, hogy az orosz-fehérorosz gyakorlat miatt harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget – írja a Kárpáthír.

Orosz, belarusz, indiai, kazah, kirgiz, üzbég és örmény katonák vesznek részt a Zapad-2021 gyakorlaton – jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután tárgyalt a belorusz államfővel, Aljakszandr Lukasenkával. Legutóbb 2017-ben tartottak Zapad-gyakorlatot, akkor sokan attól tartottak, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát. A résztvevő katonák idén olyan helyzetet szimulálnak, hogy a NATO megtámadja Oroszországot és Belaruszt, és erre reagál a hadsereg.