Oroszország ellopott 600 millió dollár (235,3 milliárd forint, egy Puskás stadion építésének költsége) értékű acélterméket a megszállt ukrán területeken lévő acélipari üzemekből és kikötői raktárakból - idézte a BBC Jurij Rjzenkovot, Ukrajna legnagyobb acélipari vállalata, a Metinvest vezérigazgatóját. Ezé a cégé a mariupoli Azovstal, amelyet többhetes ostrom után foglaltak el az oroszok májusban.

A Metinvest központja is valaha az azovi-tengeri kikötővárosban volt, a Budapest Kispest kerületével megegyező területen elterülő acélgyár szomszédságában. A vezérigazgató elmondása szerint vállalatának 300 alkalmazottja, továbbá 200 rokonuk vesztette életét a bekerített gyárban, ahol civilekkel összezárva védekezett a várost védő ukrán csapatok maradéka.

Leelőlegezett árunak veszett nyoma

Az Azovstal testvérgyárával, az Iljiccsel együtt Ukrajna acéltermelésének 40 százalékát adta, a háború előtt előállított termékek egy részéért már fizetettek az európai, köztük brit vásárlók. Rjzenkov nyilvános információkra és vállalat saját értesüléseire alapozza az áru eltulajdonítására vonatkozó vádját. A termékeket vagy a hazai piacukon értékesítették az oroszok, vagy afrikai, ázsiai országokban adták el, vagy akár eljuthattak az Egyesült Királyságban lévő felhasználókhoz is.

A cég arra készül, hogy dokumentálja a fosztogatást, és nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet. Jogi szakérők szkeptikusak ennek sikerével kapcsolatban. A háborúk velejárói az ilyen ügyek, amelyeket szinte lehetetlen bizonyítani. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a BBC-nek a Metinvest vezérigazgatójának vádjait.

A brit sajtóorgánum Reality Check néven dolgozó sajtómunkáscsapata nemrégiben igyekezett nyomon követni a tengeren olyan gabonaszállítmányoknak az útját, amelyeken feltételezésük szerint Ukrajnától lopott terménynek kerestek gazdát az orosz tolvajok. Utóbbiak nyilván az orosz hadsereg és hatóságok segítségével tettek szert a szállítmányra.