A valuták leértékeléséért folyó háború újabb fordulójának küszöbére értünk. A jegybankok intézkedéseinek formájában a nyáron el is dördülhetnek az első lövések. A szakértők azt találgatják mit kezd az amerikai Fed azzal a helyzettel, hogy a dollár mostanra határozottan erősebbé vált világ többi nagy valutájánál. Van olyan elemző, aki azt is tudja, hol fog kirobbanni az új valutaháború - derül ki a CNBC összefoglalójából.

A japán jen indíthatja el a leértékelési verseny legújabb fordulóját, miután az elmúlt napokban a 125 jen/dolláros szint átlépésével 2002 óta nem látott szintre gyengült a dollárral szemben - véli Albert Edwards, a Société Generale erőteljes pesszimizmusáról ismert devizastratégája. Szerinte a Bank of Japan folytatni fogja szokatlanul határozott monetáris enyhítési politikáját, ami tovább gyengíti a jent. Válaszul lépéskényszerbe kerül a többi nagy jegybank is.

Manipulációk

Az egyik lehetséges módszer a bankok tartalékrátájának manipulálása - ha ez csökken, akkor több forrásuk marad a hitelezésre, a pénzbőség pedig máris lefelé nyomja az érintett deviza árfolyamát. Emellett beavatkozhatnak a devizapiacokon - a hazai fizetőeszközért vásárolhatnak külföldik, ami az utóbbi erősíti -, csökkenthetik alapkamatukat és monetáris enyhítési lépéseket is tehetnek, ami megint csak a saját valuta kínálatát növeli.

Eközben szokásukhoz híven tagadhatják, hogy árfolyamcéljuk lenne, arról beszélhetnek, hogy a valuták egymáshoz viszonyított értékének változása csak mellékterméke gazdaságösztönzés céljából hozott monetáris enyhítési intézkedéseiknek. Mindez nem lenne új: évek óta beszédtéma közgazdászok körében, hogy a világ országai igyekeznek gyengíteni valutáikat másokéval szemben. Csak egy új fordulóról van szó abban a folyamatban, amelyet Guido Mantega brazil pénzügyminiszter 2010 szeptemberében valutaháborúnak keresztelt.

Átkozott defláció

Az veszít ebben a csetepatéban, akinek a devizája erős marad a többiekével szemben. Ezzel megnyílik az út az előtt, hogy elárasszák belső piacát az olcsó importáruk, amelyek kiszoríthatják hazai versenytársaikat, egyben lenyomhatják az árakat. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, amelyben amúgy is erős a deflációs nyomás, további hátszelet adhat ennek a káros jelenségnek. Az amerikai és az európai gazdaságot egy hajszál választja el a deflációtól. A gyenge jen áttolhatja őket ezen a határon, ha Kína is beszáll a valuták gyengítéséért folyó versenybe - véli Edwards.

A meccs nem állhat meg a Csendes-óceán két partján - valójában már az euró is beszállt a harcba. Az Európai Központi Bank monetáris enyhítése miatt gyengült a közös európai valuta, ami arra késztette például a norvég jegybankot, hogy szoros figyelemmel kövesse a korona nem kívánt erősödését - hívta fel a figyelmet Simon Derrick, a BNY Mellon pénzügyi szolgáltató cég devizastratégája.

Térjünk vissza rá később!

A dollár 2003 óta nem látott szintre erősödött a világ nagy devizáiból álló kosárral szemben, miután a Fed arra készül, hogy - egyedül a világ jelentős jegybankjai közül - tovább folytassa kihátrálását a pénzügyi válság nyomán kezdődött monetáris enyhítéséből. Közgazdászok szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy vissza kell térnie a leértékelési versenybe, azaz letegyen az idei kamatemelésről.

Nouriel Roubini sztár közgazdász szerint a dollár máris visszatért a valutaháborúba. Az USA döntéshozói egyre többet beszélnek az árfolyamokkal kapcsolatos aggodalmaikról. Edwards hozzáteszi ehhez, hogy az amerikai gazdaság már most is importálja a deflációt Japánból. Ez egyébként csak megerősíti abban, hogy a jen gyengesége fogja szabályozni a piaci és gazdasági folyamatokat a következő időszakban. Az árfolyamok csinos kis hullámzása előtt állunk.