Valószínűleg 2023 júniusában indulhat el a légi közlekedés a vidombáki reptéren, jelentette be Adrian Cojoc, a légiforgalom-irányító szolgálat (Romatsa) vezérigazgatója brassói sajtótájékoztatóján - írja a Maszol. Eredetileg az idei év novemberére tervezték a légikikötő átadását.

A késést az okozza, hogy a tervezettnél később tudják csak beüzemelni a reptér navigációs rendszerét, mivel a berendezések nem érkeztek meg időben - írja az economica.net hírportál. Adrian Veștea, a Brassó megyei önkormányzat elnöke reméli, hogy október folyamán leszállítják valamennyi navigációs berendezést.

Virtuális irányítótorony

Romániában 1974 óta a brassói lesz az első új repülőtér Romániában. A légikikötő létrehozásának költségei 120 millió euró körül vannak. Ez lesz az első hazai reptér, mely virtuális irányítótoronnyal van felszerelve. Ez feleannyiba kerül, mint egy klasszikus irányítótorony. A vidombáki reptérre érkező és onnan felszálló gépek irányítását a Romatsa aradi kirendeltsége végzi majd.

A Brassótól mindössze 12 kilométerre található repülőtér tulajdonosa a megyei önkormányzat. Az utasforgalmi terminál méretei alapján ez lesz az ország harmadik legnagyobb légikikötője a bukaresti Henri Coandă és a kolozsvári után. A megyei önkormányzat illetékesei arra számítanak, hogy az kezdeti időszakban évente 300 ezer utas fogja igénybe venni.