A brit konzervatív párt keresni kezdte annak a lehetőségét, hogy miként és kivel lehetne leváltatni Liz Trusst. Az alig pár hete regnáló miniszterelnök eltávolításával kapcsolatban a szigorú hatalomgyakorlási regulák ellenére már nem az a kérdés, hogy ez meg fog-e történni, hanem az, hogy mikor. - erről szól a Politico dühös torykról szóló cikke.

A lap azt írja, hogy Liz Trussnak az is sikerült már, ami Boris Johnsonnak sem: nagyon rövid időn beül  feldühítenie pártjának, a brit konzervatívoknak minden szárnyát. Emiatt a legtöbb tory már egyetért abban, hogy a miniszterelnök nem fog tudni eljutni a következő választásig.

„Úgy tűnik, ez a vég. Azt hiszem, jövő héten távozik” -  mondta a Politiconak egy olyan veterán tory képviselő, aki Truss érkezését amúgy lelkesen fogadta. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy a brit miniszterelnök gyorsan belebukott a jelentős reformnak meghirdetett adópolitikájába, ám a merevsége miatt (a miniköltségvetésre adott piaci reakciókat leginkább kommunikációs kudarcnak fogta fel, nem pedig hibás politikai lépésnek) magára haragította a támogatói zömét is.

A lap szerint Truss legélesebb bírálói szerint a miniszterelnök eltávolítása nemzeti érdek, nem pedig politikai.

A konzervatívok e szerint már beletörődtek a következő választások elvesztésébe is, de ennél nagyobb veszélnyek látják az egyesült Kirláyság gazdasgára nézve azt, ha Truss miniszterelnök marad, mivel semmit sem tehet már a piacok bizalmának visszaszerzéséért.