török líra 2,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben a péntek délelőtti kereskedésben. Csütörtökön a jegybank váratlanul nagy kamatemelésének hatására még erősödött az árfolyam.

Fél tíz körül a dollárt 26,51 lírán jegyezték, ami 2,8 százalékos dollárerősödés a csütörtöki 25,75 líra záróértékhez képest.

A csütörtöki kamatdöntés bejelentése előtt a líra rekordalacsony szintre, 27,2350-re gyengült a dollárral szemben. A jegybank az elemzők által várt 2 százalékpontnál jóval nagyobb mértékben, 7,50 százalékponttal 2004 óta legmagasabb szintre, 25 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot.

A magyar jegybank útjára léptek a törökök

Több tétova lépés után ezúttal nagyot emelt a török jegybank az alapkamaton, ezt már lehet akár tényleges líramentési akciónak is nevezni, főleg, ha az inflációt is sikerülne keretek közé szorítani. Bővebben –>>>

A jegybank csütörtöki közleményében megerősítette azt a szándékát, hogy folytatja a monetáris politika szigorítását az infláció mielőbbi lassítása és az inflációs várakozások stabilizálása érdekében.

Hivatalos adatok szerint Törökországban 47,8 százalék volt a júliusi éves infláció, ami ugyan elmarad az októberi 85 százalékos csúcstól, de független szakértők szerint a tényleges infláció jóval magasabb, 123 százalék volt a múlt hónapban.

Hafize Gaye Erkan, a jegybank nemrég kinevezett új elnöke szerint az idei év végi infláció 58 százalék lesz, ami mintegy a duplája az elődje által becsült 22,3 százaléknak.