Kreml csütörtökön közölte, hogy több embert letartóztattak a Török Áramlat (TurkStream) gázvezeték ellen orosz területen elkövetett, de meghiúsított támadás során – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Ennek fényében Oroszország közölte, hogy fokozza a TurkStream gázvezeték biztonságát, amely orosz gázt szállít Törökországba onnan pedig a Balkánon át Magyarországra. A merényletről először Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt a hét elején, akkor teoretikusan beszélt a vezeték elleni robbantásos merényletekről. Akkor az inkább úgy tűnt, mint ahogy az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázshoz hasonlóan, csak előkészítheti a Gazprom a gázvezeték leállítását, majd a merényletet. Közben egyre több szabotázsakciót emleget Moszkva: az Interfax szerint ez nem kizárható a Druzsba (Barátság) olajvezeték elleni merénylet sem, miután szivárgást észleltek szerdán a lengyelországi szakaszon.

A mostani eseményekről nem sok részletet osztott meg a Kreml. „Szabotőröket tartóztattak le, akik megpróbálták aláásni a Török Áramlat gázvezetéket” – közölte Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára.

„Egyes erők, Putyin utalt arra, hogy ezek az erők milyen eredetűek lehetnek, (...) a Török Áramlatba is behatoltak. Szabotőröket fogtak el, több embert letartóztattak. Fel akarták robbantani. A mi területünkön, a szárazföldön” – mondta Peszkov csütörtökön újságíróknak.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Magyarország megállapodott az orosz Gazprommal az országba irányuló gázszállítások átirányításáról a Török Áramlat gázvezetékre, és a felek véglegesítették a halasztott fizetési mechanizmus feltételeit is. A gázvezeték az utolsó teljes kapacitáson üzemelő európai tranzitvonal.