A világ pénzpiacai továbbra is élénknek, sőt már-már olyan lendületesnek látszanak, amiben egy nagy buborék felfúvódásának veszélye is benne foglaltatik, miközben a geopolitikai kockázatok egymás erősítve fenyegetik a világgazdaságot - írta legújabb tanulmányában Nourel Roubini, aki azzal szerzett nevet magának, hogy megjósolta a 2008-2009-es pénzügyi válságot.

A pesszimista jóslatai miatt dr. Végzetként is emlegetett közgazdász professzor - aki ehelyett szereti magát dr. Realistának hívni - úgy véli, hogy bár eddig indokolt lehetett a befektetők bizakodása, ám a helyzet változóban van. Három olyan lehetséges politikai-gazdasági fejleményre hívta fel a figyelmet, amely semmi perc alatt kibillentheti a piaci szereplőket nyugalmukból.

Három a veszély

Az első egy terroristatámadás valahol az Egyesült Államokban vagy Európában. A közel-keleti felfordulás eddig nem igazán izgatta a befektetőket, ám ez azonnal megváltozna, ha a terror elérné az USA-t vagy Európát. Ez meglehetősen valószerű forgatókönyvnek látszik, ha figyelembe vesszük, hogy az Iszlám Állam harcosai között számtalan európai útlevéllel rendelkező ember van - figyelmeztet Roubini

A második veszély az orosz-ukrán konfliktus vagy a szíriai polgárháború elmélyülése, illetve kiterjedése. Az orosz államfő, Vlagymir Putyin külpolitikáját még agresszívebbé teheti, hogy egyre komolyabb hazai gazdasági és belpolitikai kihívásokkal néz szembe, amelyek levezetésének eszköze Moszkva egyre harcosabb nemzetközi fellépése. Eközben a szíriai helyzet romlása - egyebek mellett a menekültproblémán keresztül - tovagyűrűzik Jordániába, Libanonba és Törökországba.

A harmadik fenyegető veszély a hongkongi tüntetések vagy az ahhoz hasonló politikai konfliktusok éleződése. Egy-egy helyi összecsapás jelentősége akkor nőhet meg, ha egy világhatalom is belekeveredik a felfordulásba. Hongkong esetén az a kérdés, hogy jönnek-e hírek a kínai gazdaság további gyengüléséről. Ha igen, akkor a két tényező együtt pénzügyi összeomlást indíthat el - véli dr. Végzet.

Hol van már az év eleje

Gondot okozhat az is, hogy ha az amerikai Fed a vártnál korábban és gyorsabban kezdi emelni alapkamatát. Ez szintén a pénzügyi piacok leolvadásához vezethet. Hasonló hatással járna, ha az eurózóna visszasüllyedne a recesszióba, és ezzel a gazdasági válságba.

Roubini január elején még meglepően optimista hangon nyilatkozott. Úgy látta, hogy mind a fejlett, mind a feltörekvő gazdaságok teljesítménye javul. Az előbbiek például hasznát látták annak, hogy lakosságuk és cégeik fájdalmas áldozatok árán leépítették korábban felhalmozott túlzott adósságukat. Hat hónappal ezelőtt már hat új veszélyről beszélt, amelyek között szerepelt a Fed kamatpolitikájának túl gyors vagy túl lassú változása, az ukrán válság nyomán kialakuló második hidegháború lehetősége, illetve az kínai-vietnami-japán területi viták háborúvá fajulásának veszélye.