A Fekete- és az Égei-tengert összekötő Márvány-tenger nagy területén jelent meg a közelmúltban egy, a helyiek által csak "tengeri takonynak" nevezett szennyezés. Ez egy természetben előforduló zöldiszap, amely akkor képződik, amikor a meleg időjárás és a vízszennyezés következtében az algák túltelítődnek tápanyagokkal, amelyeket rosszul emésztenek meg és szürkés váladékot bocsátanak ki magukból.

Az algafaj nem mérget termel, de nem is az oxigént vonja el, hanem egyfajta zsírból, szénhidrátból és fehérjéből álló anyagot bocsát ki, amely akadályozzák az oxigénfelvételt a vízben. A vastag, nyálkás réteg veszélyes a tengeri élővilágra és szinte lehetetlenné teszi a halászatot is.

A Márvány-tengeren közlekedő hajóknak a szürke iszapban kell közlekedniük, egyes halászok pedig nem tudnak dolgozni, mivel az eltömíti a motorjaikat és a hálóikat. A búvárok arról számoltak be, hogy már tömeges, fulladásos halpusztulást okoz ez az iszap. A szakértők a szennyezést és az éghajlatváltozást okolják - írja a BBC.

Először 2007-ben tűnt fel a jelenség Törökországban, de a Görögországhoz közeli Égei-tengerben is megjelent már korábban. 

Erdogan elnök a tengerbe engedett kezeletlen szennyvizet, valamint a hőmérséklet emelkedését okolta, és sürgette a tisztviselőket, hogy vizsgálják ki a helyzetet. "Attól tartok, ha ez a Fekete-tengerre is kiterjed... a baj óriási lesz. Késedelem nélkül meg kell tennünk ezt a lépést" - mondta az elnök, aki döntött arról is, hogy egy 300 fős csapatot küld a kormány a lehetséges szennyezési források felderítésére.

Bayram Ozturk professzor, a török tengerkutató intézet munkatársa arra figyelmeztetett, hogy az ilyen problémák egyre gyakoribbak lehetnek, hacsak nem történik újabb beruházás az Isztambulból kiszivattyúzott szennyvíz kezelésére és tisztítására.

"A nyálka túlszaporodása miatt számos faj veszélyben van, [köztük] osztrigák, kagylók, tengeri csillagok" - mondta Ozturk professzor a BBC-nek, aki szerint ez egy igazi katasztrófa.