"Valóban van még néhány olyan információ, amelyet a tanúsításhoz még be kell nyújtanunk, és amelyet eddig azért nem nyújtottunk be, mert eltérő volt a felfogásunk arról, hogy ezeknek pontosan milyen információknak kell lenniük, és hogyan kell őket bemutatni, eltérnek a szabványaink és így tovább" - nyilatkozott a Kreml szóvivője.

"Ezért fokozatosan alkalmazkodunk ezekhez a követelményekhez, amelyek mindenkire vonatkoznak. Reméljük, hogy ez a munka pozitív eredményt hoz" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Kreml aggódik-e a gyógyszer hosszú engedélyeztetési eljárása miatt, Peszkov nemmel válaszolt. Az egészségügyi tárca illetékességébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy milyen várakozások előzik meg a WHO küldöttségének a Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban várhatóan januárban esedékes látogatását - írja az MTI.

Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója korábban azt mondta, a tárca arra számít, hogy a WHO a jövő év első felében hagyhatja jóvá a Szputnyik V alkalmazását.

A diplomata szerint már csak kevés, tisztán technikai papírmunka maradt hátra.

Oroszországban 2020. augusztus 11-én engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását. Ez volt a világ első olyan Covid-19 elleni vakcinája, amelyet egy országban hivatalosan elismertek. Az oltóanyagot jelenleg 71 országban használják. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a Szputnyik V WHO általi jóváhagyása fel fogja gyorsítani az orosz oltási bizonyítványok elismerését az európai országokban.

A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma több mint egy hónap után először csökkent 29 ezer alá. Az igazolt fertőzöttek száma így 28 343-mal 10 074 797-re emelkedett. 

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1145-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 291 749-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 33 084-gyel 8 804 000-re gyarapodott. Az országban 979 048 aktív esetet tartanak nyilván - írja az MTI.