Szlovákiában hétfő estére már hétre nőtt a koronavírus-fertőzés miatt karanténba kerültek száma. A legújabb két beteg közül az egyik egy kassai férfi, aki Franciaországban volt egy utazáson, másik pedig egy nő, aki egy ausztriai sítúrán kaphatta el a betegséget - jelentette be a leköszönő Peter Pellegrini szlovák kormányfő és a Denisa Saková helyi egészségügyminiszter keddi sajtótájékoztatójukon a Pravda szerint.

Azt is közölte a helyi válságstáb, hogy rengeteg szigorított intézkedést vezetnek be: azok, akik Olaszországban, Kínában, Dél-Koreában vagy Iránban jártak, függetlenül attól, hogy a rajtuk elvégzett teszt milyen eredményt hozott ki, két hétre karanténba kerülnek. Mindenkit, aki ezekben az országokban járt az elmúlt időszakban, SMS-ben tájékoztatnak a teendőiről. Aki nem tesz ezeknek eleget, 1659 eurós (mintegy 555 ezer forintos) bírságot kaphat.

Emellett megtiltják sport- és kulturális rendezvények megtartását, semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyeznek. Elmaradnak az iskolai kirándulások, tanulmányutak, szakmai konferenciák és sítúrák is. Pozsonyban minden általános iskolát és óvodát preventív céllal bezárnak 5 napra, azután felülvizsgálják a helyzetet. Azt kéri a kormány, hogy

a gyerekeket semmiképpen se a nagyszülők gondjaira bízzák, mivel az idősekre különösen veszélyes a betegség.

Továbbra is a három szlovákiai nemzetközi repülőtéren (Kassán, Poprádon és Pozsonyban) ellenőrzik az érkező utasokat, megmérik a testhőmérsékletüket és tesztet töltetnek ki velük.

Azt is közölték, hogy a mentőket védőfelszerelésekkel látják el, az állami intézményekben fertőtlenítőket helyeznek el.

A kormány közölte, hogy az országos és regionális intézkedések biztosan kihatnak majd a szlovák gazdaságra, lassulásra számítanak, de becslésekbe nem bocsátkoztak.

Szlovákiában már akkor szigorúan ellenőrizték a gyanús betegeket, amikor a járvány még csak Kínában volt jelen. Több tucat olyan embert vontak vizsgálat alá, akik csak influenzásak voltak, de tüneteik hasonlítottak a betegség szimptómáira.

Ez a helyzet most Magyarországon

Kedden derült ki, hogy a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb 3 iráni SE hallgatónál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést. Így Magyarországon már 12 főnél találták meg a SARS-CoV-2 vírust. A hazai betegek közül 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).Globálisan kedd reggelig már több mint 4000 ember halt meg a koronavírus-járványban, míg a fertőzések száma meghaladta a 110 ezer főt, de közülük már több mint 64 ezer embert gyógyultnak nyilvánítottak. A Covid-19 nevű betegség jelenleg Európában és az USA-ban terjed a leginkább.