Az elmúlt évben 360 millió euróval több folyt be Szlovákia államkasszájába annak köszönhetően, hogy az adóhivatal egyre hatékonyabban hajtja be az áfát a vállalkozókon – idézte a pozsonyi Új Szó Igor Matovič pénzügyminiszter. Szlovákia az áfa behajtása terén sokáig a sereghajtók közé tartozott az Európai Unióban. Az Európai Bizottság korábbi jelentései még arról szóltak, hogy évente csaknem 1,6 milliárd euró szivárog el az államkasszából az adócsalások és a különféle adókikerülések miatt.

Az adórés, amely a potenciálisan beszedhető és a gyakorlatban beszedett áfa különbségét jelenti, a 2010-es évek elején még 36 százalék körül mozgott, ami azt jelenti, hogy nem sikerült beszedni a lehetséges adóbevétel több mint egyharmadát. A helyzet aztán fokozatosan javulni kezdett, viszont még pár évvel ezelőtt is jócskán elmaradt az ország az uniós átlagtól, ami 9,2 százalék.

Míg 2019-ben még 18,5 százalék volt az adórés, egy évvel később 16,8, tavaly pedig már csak 12,1 százalék. Konkrét számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy 2021-ben 360 millió euróval több folyt be az államkasszába. Más szóval míg 10 évvel ezelőtt, a világválság idején a 100 eurónyi beszedhető áfából mindössze 65 eurót hajtottak be, tavaly már 88-at sikerült beszedni.