Az ügy alapja, hogy Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint az állampolgársági törvény kormány által elfogadott módosítása körül feleslegesen szítják a nemzetiségi feszültséget. Szerinte a problémát az jelentheti, ha egy másik állam osztogatja az állampolgárságot, és továbbra is fenntartja, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak adott magyar állampolgárság problémát jelent - derül ki az Új Szó összefoglalójából.

A magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét

- mondta el Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Révkomáromban. Arról is beszélt, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás. Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

A kijelentésén alaposan felháborodott a szlovák külügy, így Ivan Korcok miniszter csütörtökön berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet.

"Magyarországgal jó szomszédi viszonyt akarunk fenntartani, de nem engedem meg, hogy beavatkozzanak a belügyeinkbe" - mondta el Korcok, aki korábban visszautasította az Új Szó beszámolója szerint, hogy a hétvégén tárgyaljon Szijjártó Péterrel. Azzal érvelt az állampolgársági törvény kapcsán, hogy még folyik annak elfogadásának folyamata. A szlovák külügyminiszter szerint a problémát az jelenti, hogy 10 évvel ezelőtt Magyarország elfogadta az egyszerűsített honosítási eljárást lehetővé tévő törvényét.

Szlovákiában a kettős állampolgárság elfogadásának lehetőségét tavaly vetette fel az akkor frissen megalakult Ivan Matovic-féle kormány.