A külföldiek átlagosan heti hat napban, napi 10 órát dolgoznak mindössze 320 eurós (112 ezer forint) fizetésért. A gazdasági és demográfiai változások az utóbbi években megnövelték a szakmunkaerő iránti keresletet, és a megfelelő számú szakembert számos esetben már csak a külföldi vendégmunkások alkalmazásával tudják biztosítani Szerbiában.

“A külföldi munkavállalók nem csak hogy többet dolgoznak egy nap alatt, de mindent összevetve kevesebbe kerülnek a cégeknek. A külföldi munkások munkafeltételeit az őket közvetítő ügynökséggel egyeztetem. A hazai munkaerőt sokszor nem tudom megfizetni, mivel kisvállalkozó vagyok. Jelenleg néhány szerbiai munkást, akiknek 70 ezer dinárt kellett fizetnem, Sri-Lanka-i vendégmunkásokkal helyettesítek, akik 37 ezer dinárért dolgoznak” – mondja egy dél-szerbiai vállalkozó a portálnak.

A Blic értesülései szerint a szerbiai magánvállalkozóknak nincsenek közvetlen kötelezettségeik a külföldi munkavállalókkal szemben. A munkások elhelyezéséért, étkeztetéséért, fuvarozásáért, munkaengedélyéért és minden egyébért az őket közvetítő ügynökség vállalja a felelősséget.