Ami Szerbia és az Európai Unió külpolitikájának az összehangolását illeti, az elmúlt időszakban az arány jelentősen romlott: míg 2020-ban az összehangolási arány 64 százalékot tett ki, addig most, két évvel később ez a szám 45 százalékra csökkent - olvasható az Európai Bizottság Szerbiáról szóló éves jelentéstervezetében, amit a vajdasági Szabad Magyar Szó idéz.

A dokumentumba, amelyet szerdán tesznek majd közzé, a Szabad Európa Rádiónak volt betekintési lehetősége, s a portál cikke szerint a jelentésben kiemelték, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen ukrajnai inváziója miatt.

„Szerbia több cselekedete és kijelentése is szembement az Európai Unió külpolitikai állásfoglalásával. Szerbiától azt várják, hogy elsősorban teljesítse a kötelességeit” – olvasható a dokumentumban. A jelentéstervezet arra is kitér, hogy a Horvátországgal kapcsolatos viszony feszült, és nem mentes az időnkénti politikai viszályoktól sem.

Halvány haladás vagy még az sem

Ami Belgrád és Pristina viszonyát illeti, a dokumentum azt kéri, hogy halasztást nem tűrően tovább folytassák a megbeszéléseket, mivel a megegyezés sürgős és kulcsfontosságú Szerbia és Koszovó európai útja miatt.

A korrupció elleni harcról azt írják a dokumentum szerzői, hogy Szerbia csak korlátozott előrelépést mutatott fel: az új ügyek és a jogerős ítéletek száma 2021-ben az előző évhez képest nőtt. Ami a szólásszabadságot illeti, ott semmilyen fejlődés nem történt, és aggasztóak az újságírók elleni fenyegetések és támadások.

Szerbia uniós tagsága mellett rendszeresen szól a magyar kormány.