Gyorsan nő a szemét bevitele Lengyelországba: 2015-ben 154 ezer tonna szemetet importáltak, 2016-ban már 256 ezer tonnát, egy évvel később 378 ezer tonnát, míg tavaly már 430 ezer tonnát - írta a gazeta.pl. A portál cikkének szerzője felteszi a kérdést, vajon egy országban, ahol a szelektált hulladékgyűjtés kihívást jelent az embereknek, szükség van-e még "idegen" szemétre is?

A Környezetvédelmi Főfelügyelőség azt állítja, hogy ez hasznos Lengyelországnak. Mert a hulladékot fel lehet dolgozni, amin sokat lehet keresni. Tudják ezt a németek is, akik évente 6,5 millió tonna szemetet importálnak. Még a jóval kisebb Hollandiába is 5,6 millió tonna a bevitel. Ami a szelektált hulladékgyűjtést illeti: ezen a téren drámai változtatást terveznek a lengyelek.

Egy tervezett törvénymódosítás szerint hatmillió lengyel rövidesen kétszer annyit fog fizetni a szemét elszállításáért, mint korábban, mert a kormány lehetővé tette, hogy drasztikusan emeljék a szemétdíjat azok az önkormányzatoknál, amelyek területén nem válogatják szét a hulladékot. Az önkormányzatok önkéntes alapon átadhatják a területükön keletkező szemetet feldolgozásra.