Az USA-ban a szegénységi mérőszám 2020-ban 9,1 százalékban volt, ami 2,6 százalékponttal alacsonyabb, mint ez az arány 2019-ben. Ebben jelentős szerepe volt két dolognak: meghosszabbították a jogosultsági időt a munkanélküli segélyre, valamint egyes esetekben annak összegét is növelték, továbbá minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítettek már a járvány első hulláma alatt, s gyermekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járt. A juttatást a jövedelemtől tették függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál, családonként pedig évi 198 ezernél magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá.

A jelek szerint a megoldás működött: a népszámlálási adatok szerint a segélyek 11,7 millió embert mozdítottak ki a szegénységből, a munkanélkülieknek adott támogatások pedig 5,5 millió embert tartottak távol a szegénységtől. A hivatalos szegénységi ráta 11,4 százalék volt, 1,0 százalékponttal magasabb, mint 2019-ben. Ez a hivatalos arány azonban nem tartalmazza a kormányzati segélyek számos típusát, beleértve az ösztönző csekkeket, bár a munkanélkülisegélyeket igen - írja az NPR az összefoglalójában.

A szegénységi küszöb egy négytagú család esetében körülbelül 26 000 dolláros, egy egyén esetében pedig 13 000 dolláros jövedelem volt. Tavaly több mint 37 millió ember élt szegénységben az Egyesült Államokban e meghatározás szerint.

A kormány azonban másképp is méri a szegénységet. A kiegészítő szegénységi mérőszám (Supplemental Poverty Measure, SPM) magában foglalja az élelmiszer- és lakhatási támogatást, valamint 2020-ban a Covid-19 segélycsekkeket. Ez az első alkalom, hogy a kiegészítő arány alacsonyabb, mint a hivatalos szegénységi arány.

"Azt hiszem, ez igazán jól mutatja a szociális védőháló fontosságát" - mondta Liana Fox, a népszámlálási hivatal szociális, gazdasági és lakásstatisztikai osztályának szakterületi vezetője. "Amikor a hivatalos szegénységi ráta és az SPM közötti tendenciák közötti különbségeket látjuk... az valójában az adórendszerünk, továbbá a nem pénzbeli juttatásaink hatása." - magyarázta a hatásokat.

Mivel azonban számos Covid-19 segélycsomag már kifutott, a szegénységgel kapcsolatos előnyök rövid életűek lehetnek.

A háztartások mediánjövedelme tavaly 2,9%-kal csökkent, a 2019-ben 69 560 dolláros szint 67 521 dollárra zsugorodott 2020-ban. A középnyugati, déli és nyugati jövedelmek érintettek leginkább.

A teljes munkaidős, egész évben foglalkoztatottak száma is 11,5 százalékkal csökkent 2019 és 2020 között, és az adatok arra utalnak, hogy a megszűnt teljes munkaidős, egész évben foglalkoztatott munkahelyek többsége a jövedelemskála alsó végén volt. Azok azonban, akik megtartották állásukat, tavaly jól jártak, a teljes munkaidőben, egész évben dolgozók mediánkeresete 2019-hez képest 6,9 százalékkal emelkedett.

Az adatok azt mutatták, hogy az amerikaiak 8,6 százaléka nem rendelkezett egészségbiztosítással a tavalyi év bármelyik időpontjában. A biztosítással nem rendelkezők aránya nem változott statisztikailag szignifikánsan 2018 és 2020 között, bár 2020-ban kevesebb embernek volt magánbiztosítása, és többen rendelkeztek állami biztosítással.

"Ezt a Medicare-ellátottság fél százalékpontos növekedése okozta, ami valószínűleg a népesség elöregedésének köszönhető" - mondta Sharon Stern, a Népszámlálási Hivatal foglalkoztatási jellemzőkkel foglalkozó részlegvezető-helyettese.

A nők továbbra is 83 centet keresnek, ha egy férfi 1 dolláros fizetést kap, ami nem változott 2019-hez képest.