Fontos lépést tett Spanyolország a szexuális büntetőjog szigorítása felé. A madridi parlament csütörtökön többséggel elfogadta a baloldali kormány törvényjavaslatát, amely szerint a jövőben minden érintett személynek bele kell egyeznie a szexuális cselekménybe - írja a Der Standard.

A konzervatív Néppárt (PP) és a jobboldali populista Vox képviselői szavaztak az úgynevezett "csak az igen jelent igent" törvény ellen. Fő érvük szerint a törvényjavaslat veszélyeztetné az ártatlanság vélelmének elvét. A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. 

Az új törvény tehát megszünteti a visszaélés és az agresszió közötti különbséget. A szexuális erőszak így nemi erőszaknak minősült - függetlenül attól, hogy az áldozat ellenáll-e vagy félelemből cselekvőképtelenné válik.

A nemi erőszak ezután 15 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. Ezenkívül a szexuális visszaélésekről szóló videók terjesztése is büntetendő lesz.

A baloldali kormány lépése válasz volt arra, hogy az elmúlt években több olyan csoportos nemi erőszakos eset is történt, amelyekben az elkövetők enyhébb büntetéssel megúszták.

Különösen egy 2016 júliusában történt eset okozott nagy felháborodást az országban. Öt férfi a pamplonai San Fermín ünnepségen egy fiatal nőt berángatott egy kapualjba, ahol a nőt többször megerőszakolták és ezt lefilmezték.

Az illetékes bíróság nem tekintette a nemi erőszak bűncselekményét megvalósultnak, mivel - ahogyan a 2018-as ítélet megállapította - "nem történt sem verés, sem fenyegetés", és a sértett passzív maradt. Az ítélet országszerte tüntetéseket váltott ki.