Első alkalommal szerveztek szeptember első szombatján sörfesztivált Pered község szabadtéri színpadán, de a rendezvény megálmodója, Mucha Attila szerint minden bizonnyal nem utoljára - írta a pozsonyi Új Szó. - A rendezvény apropója az volt, hogy még soha nem volt sörfesztivál a faluban, én peredi vagyok és sört főzök, így adott volt, hogy előbb-utóbb megszervezzem a fesztivált. Az is motivált, hogy kevés élőzenei produkció van a faluban, s így alkalmunk volt meghívni zenekarokat.

A BeerFeszt nemcsak sörfesztivál, hanem kézművesfesztivál is volt, helyi és környékbeli piacosokkal, saját termelésű árut kínáló árusokkal. - Kicsit szerettem volna újítani az ételkínálaton is, ezért nem a megszokott sült halat és cigánypecsenyét zsemlében kínáló árusokat hívtam meg, hanem például különféle hamburgereket, körömpörköltet, sült kolbászt, hurkát, kacsamájat, csülköt árusítókat - mondta a főszervező.

A fesztivál szervezésében a Sine Metu Polgári Társulás 13 tagja volt Mucha Attila társa és Pered Község is támogatta a rendezvényt. A fesztiválra látogatók Mucha Attila Foltos Szalamandra nevű kézműves sörén kívül többféle cseh, magyar és belga sört, lagert, barnát, gyümölcsöset, csapoltat és üvegeset is kóstolhattak, sörkülönlegességeket és kisüzemi gyártású vagy kézműves söröket, de nem kommersz és világmárkák söreit.

Mintegy 1500-an vettek részt a fesztiválon, ami minden várakozást felülmúlt. A helyieken kívül nemcsak a környékbeli falvakból érkeztek résztvevők, hanem a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járásból, de még Budapestről is. A jövőben minden év szeptember első hétvégéjén szeretnék megrendezni a Peredi BeerFesztet.