A várt romlás helyett javult áprilisban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe, miután márciusban drasztikusan esett, mert az Ukrajna ellen indított orosz háború hatására romlottak a kilátások.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel végzett felmérésében a friss, áprilisi üzleti hangulatindex 91,8 pontra javult a márciusi 90,8 pontról. A márciusi érték tavaly január óta a legalacsonyabb volt és 7,7 ponttal zuhant februárhoz képest. Szakértők romló áprilisi mutatóra, 89,1 pontra számítottak.

A hangulatindex mindkét összetevője, az aktuális környezetről alkotott véleményt és a hat hónapra előretekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke is emelkedett márciushoz képest. Az aktuális kondíciók értékelése 97,2 pontra ment fel áprilisban a márciusi 97,1 pontról. Elemzők azt várták, hogy a mutató 95,8 pontra süllyed.

A kilátások megítélésének mutatója a várt 83,5 pontnál jóval magasabb, 86,7 pont lett és meghaladta a márciusi 84,9 pontot is.