Az említett drónt egy 39 éves argentin férfi irányította, aki elvesztette uralmát az eszköz felett és az a 15. századi épület tetejének csapódott. A Carabinieri lefoglalta a kütyüt és feljelentették a turistát a Rómában érvényben lévő repülési tilalmi övezet szabályainak be nem tartása miatt - írja a portál.

2020-ban egy lengyel turista a Colosseum belsejében zuhant le drónjával, miután felszólították, hogy ne repüljön vele, míg a múlt héten két mexikói turistának a pisai ferde toronyba sikerült belevezetnie egy ilyen eszközt.

Szintén a Wanted is Rome írt arról még a második koronavírus-hullám elején, hogy Róma szeretné visszakapni a turistáit, de ha lehet, nem azokat, akik a szökőkutakban ugrálnak, belevésik a nevüket a Colosseumba és nem tisztelik a város kulturális örökségét.

Utóbbiakat nevezik szelfi-turistáknak, akiket nem érdekel egy-egy épület vagy műemlék története, hanem gyorsan lőnek pár fotót és tovább is állnak - jobb esetben rongálás nélkül.

A Uffizi Képtár igazgatója például az úgynevezett "lassú turizmus" híve, ami nem azt jelenti, hogy rápillantunk egy műtárgyra, kihúzzuk a bakancslistánko, hogy ezt is láttuk és tovább is állunk.

A római lakosokat sokan kritizálják azért, mert amíg a turista költi a pénzét, addig örülnek neki, ha pedig direkt vagy véletlenül kárt tesz egy műemlékben, akkor hirtelen ellenséggé válik, akit a közösségi média népe válogatott kínzásoknak vetne alá.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a turisták elképesztő dolgokra képesek. 2020-ban például egy osztrák férfi egy szelfi kedvéért ráült egy gipszmodellre a Galleria Borghesében és letörte annak három lábujját. Az illető nem szólt a személyzetnek, hanem megpróbálta elrejteni a darabokat, majd elfutott. A rendőrség napokkal később bukkant a nyomára.

Szintén 2020-ban valaki felmászott Pompeji régészeti lelőhelyen lévő fürdőház tetejére, hogy szelfizzen egyet. Napokkal később a római rendőrség azon kapott két turistát, hogy a Trevi-kút lépcsőjébe vésik a nevüket egy-egy pénzérmével.