Az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott regionális támogatásokról szóló felülvizsgált uniós iránymutatást meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalkozásoknak az EU hátrányos helyzetű térségeinek fejlesztéséhez, ugyanakkor biztosítják a tagállamok közötti egyenlő versenyfeltételeket. A felülvizsgált iránymutatás 2022. január 1-jén lép hatályba - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

"A regionális állami támogatásokról szóló, ma elfogadott új iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a legkedvezőtlenebb helyzetű európai régiókat a felzárkózásban, és csökkentsék a gazdasági jólét, a jövedelem és a munkanélküliség terén fennálló egyenlőtlenségeket. Ezek a kohéziós célkitűzések az uniónk egésze szempontjából központi jelentőséggel bírnak" - mondta Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

A Bizottság növelte a tagállamok azzal kapcsolatos lehetőségeit is, hogy támogassák az átállásból adódó vagy strukturális kihívásokkal – például az elnéptelenedéssel – szembesülő régiókat annak érdekében, hogy az iránymutatás teljes mértékben hozzájáruljon a zöld és digitális átálláshoz, miközben egyenlő versenyfeltételeket biztosít a tagállamok számára - tette hozzá a testület alelnöke.

A  regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás számos célzott kiigazítást tartalmaz, melynek a fő elemei a következők:

  • A teljes regionális támogatási arányt az EU népességének 47 százalékáról 48 százalékára mövelése, valamint a támogatott „a” térségek és az előre meghatározott „c” térségek listájának frissítése a 2016-18-ra vonatkozó GDP-re és a 2017-19 közötti munkanélküliségre (2017–2019) vonatkozóan a rendelkezésre álló legfrissebb Eurostat statisztikák alapján. A támogatott területek előző időszakban jól működő kijelölési kritériumai változatlanok maradtak. A tagállamok ugyanakkor nagyobb rugalmasságot kapnak ahhoz, hogy a térképeken ún. indoklással „c” térségnek minősíthető térségeket jelöljenek ki és azokat hozzárendeljék a méltányos átállási területekhez, amelyek sajátos átállási kihívásokkal néznek szembe.
  • Az európai zöld megállapodás és a digitális stratégia célkitűzéseinek támogatása érdekében az EU hátrányos helyzetű területein történő beruházásokhoz ösztönzéséhez a maximális támogatási intenzitás növelése, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) számára magasabb maximális támogatási intenzitást tartanak fenn, mint a nagyvállalatok számára.
  • A 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, a közelmúlt gazdasági fejleményeit tükröző aktualizált statisztikákon alapuló regionális támogatási térképek érvényessége 2023-ra tervezett félidős felülvizsgálattal, amely lehetővé teszi a régiók számára a válságból való kilábalást.
  • Az iránymutatás szerkezetének általános egyszerűsítése, egyes fogalommeghatározások és a terminológia pontosítása, valamint néhány célzott változtatás az európai zöld megállapodás és az uniós ipari és digitális stratégiák fényében.

A Bizottság közleménye szerint a regionális támogatásokról szóló iránymutatás szigorú biztosítékokat tartalmaz annak megakadályozására, hogy a tagállamok a munkahelyek egyik uniós tagállamból a másikba való áthelyezésére használjanak fel közpénzeket, mivel e lehetőség kizárása elengedhetetlen az egységes piacon belüli tisztességes versenyhez.