Leállt a Barátság kőolajvezeték - hangzott el az M1 esti műsorában. A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. Az olajvezeték nem sérült meg, az energiaellátó viszont igen.

Információk szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok. Így találtak el a fehérorosz határnál lévő transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak - közölte az MTI.

[megjegyzés: a hírt sem az angolszász sajtó, sem pedig az orosz vagy más hírforrások egyelőre nem említik vagy közlik. Amint ez megváltozik, illetve újabb információk jelennek meg az esettel kapcsolatban, a cikket módosítjuk vagy kiegészítjük.]

A vezetéken a kőolaj-szállítások mindenesetre Magyarország, Csehország és Szlovákia felé is leálltak. A Mol közleményben tudatta, hogy "Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit".

Célpont: az energetikai infrastruktúra 

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint.

Herman Haluscsenko, az ukrán energetikai miniszter pedig azt közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is" - írta Facebook-bejegyzésében.  Hozzátette, hogy a mostani támadás volt a legmasszívabb, amit a háború kezdete óta az energiarendszernek ellen idítottak.