Pakisztán kapott a Nemzetközi Valutaalaptól 1,1 milliárd dollár kedvezményes hitelt, amivel felélesztette évtizedek óta futó hétmilliárd dolláros programját. Az IMF-nél úgy gondolják, hogy ez segíthet elkerülni az ország államcsődjét, miután a koronavírus-járványt és az ukrajnai háborút követő gazdasági válságot megfejelte egy természeti katasztrófa, nevezetesen az áradások sorozata – derül ki a Financial Times helyzetjelentéséből.

Ezzel levegőhöz juttatják Shehbaz Sharif miniszterelnök kormányát, miután a gazdasági válság miatt bevezetett megszorító intézkedések, elsősorban az üzemanyagárak növelése lázadásokhoz vezettek. Antionette Sayek, az IMF igazgatóhelyettese elismételte a szervezet szokásos intelmeit, amit a pénzükért cserébe várnak. E szerint a reformintézkedések végrehajtása kritikusan fontos, meg kell szüntetni a gazdasági egyensúlytalanságokat, például a költségvetés hiányát és persze jobban kell irányítani az állami tulajdonban lévő vállalatokat.

Tragédia

Nem véletlen, hogy a 220 milliós pakisztáni társadalom nem visel el további megszorításokat: a legérzékenyebb élelmiszereket és az energiát tartalmazó kosár inflációja 45 százalék volt augusztus végén az egy évvel korábbihoz képest. Az áradásokban ezer ember vesztette életét és 30 milliónak okozott valamilyen kárt, emellett tönkretette a rizs- és gyapotültetvényeket.

Sharif örök politikai ellenfele Imran Khan, akitől áprilisban, a gazdasági válság korábbi szakaszában vette át a kormányzást. Hirtelen újra nagyon népszerű lett és pártja, a Pakistan Thereek-e Insaf (PTI) izzó hangulatú nagygyűléseket tart, amelyen követelik a választások azonnal megtartását. Ezek egyébként jövő ősszel esedékesek, a kormány azt reméli, hogy az új segítséggel talpon tud maradni addig.

Nincsenek egyedül

Pakisztán azok között az országok között van, amelyek bajban vannak a járvány és az orosz-ukrán háború nyomán a világon körbefutó gazdasági válságban. Srí Lanka májusban vált fizetésképtelenné és veszélyben van Bangladest és Nepál is. Pakisztán IMF-programja az 1980-as évek óta tart, legutóbb éppen Khan miniszterelnöksége idején, 2019-ben frissítették fel.

Ezt követően azonban az akkori kormány nem volt hajlandó teljesíteni azokat a népszerűtlen kiadáscsökkentéseket, amelyeket a Valutaalap szükségesnek látott. Ha ezúttal más lesz az ország vezetésének hozzáállása, akkor az IMF kész a következő évben négymilliárd dollár hitelt folyósítani az országnak.

A feladat az államadósság lefaragása lenne: az ország fizetési kötelezettségei két év alatt 14 milliárd dollárról 24 milliárdra nőttek – derül ki a Macro Economic Insights tanácsadó cég adataiból. A kormány a pénzügyi stabilitás helyreállításához Szaúd-Arábiától hárommilliárd dollárnyi jegybanki letét meghosszabbítására számít, míg Katartól és az Egyesült Arab Emírségektől, hárommilliárd, illetve egymilliárd dollárnyi befektetésben reménykedik.

Kellemetlen összefonódás

A gazdasági stabilitás Pakisztánban mostanra összefonódott a politikai stabilitással. Ha befektető lennék, kétszer is meggondolnám, hogy ebbe az országa vigyem-e a pénzem – mondja Ashfaque Hasan Khan, a korábbi PTI-kormány gazdasági tanácsadó testületének tagja. Szerinte ezen csak a politikai helyzetet stabilizáló szabad, tisztességes, átlátható választásokkal lehetne segíteni, amit minél előbb meg kellene tartani.

Sharif emberei viszont azzal érvelnek, hogy a szavazás keltette a bizonytalanság csak gátolná a gazdaság kilábalását a bajból. Szerintük néhány hónapon belül javulni fog a helyzet. Eközben azonban azoknak a millióknak, akik az áradásokban elvesztették mindenüket, gyakorlatilag nem maradt jövőjük.