Elakadtak a jövő évi görög költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások az athéni kormány, illetve az Európai Unió, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap szakértői, azaz a trojka között. A nemzetközi hitelezők azt várják a kormánytól, hogy faragjon le 2,5 milliárd eurót a tervezett kiadásokból - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból.

A trojka dühös a görögökre, mivel semmit sem csináltak az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport két héttel ezelőtti tanácskozása óta, amelyen figyelmeztették Athént, hogy csúszásban vállalásai teljesítésével. Az ekathimerini.com görög internetes portál szerint a nyitott kérdések között szerepel a nyugdíjreform folytatása és a közalkalmazottak létszámának csökkentése. Emellett a hitelezők gyorsabban építenék le az adóhitelekkel tartozók adósságát, mint a kormány.

Nincs ultimátum, de...

Gikasz Harduvelisz pénzügyminiszter cáfolta azt az Athénban terjedő hírt, miszerint a trojka 48 órás ultimátumot adott volna a kormánynak az elvárások teljesítésére. Azt azonban elismerte, hogy nagyon kemény tárgyalások folynak és egyelőre nem tudni, mikor utazik a görög fővárosba az EU-ECB-IMF szakértői küldöttsége. A felek az athéni közvetlen tárgyalásokon állapodhatnak meg a büdzséről, ami feltétele annak, hogy a hitelezők átutalják az EU-IMF támogatási program utolsó részletét.

És itt kezdődnek a gondok - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Ha december 8-ig, az eurócsoport következő tanácskozásáig, nem tudnak dűlőre jutni, akkor a testület nem tudja jóváhagyni a trojka átutalási javaslatát, ezért nem tudják lezárni december végéig Görögország négy és fél éve tartó uniós támogatási programját és áthelyezni a megmaradt kedvezményes hitelt a görögöknek fenntartott európai hitelkeretbe. Ez utóbbi célja az, hogy ha Athén nem tudná elfogadható áron eladni a görög államkötvényeket a szabadpiacon, akkor rendelkezésére álljon egy biztonsági tartalék. Így totális bizonytalanság alakulhat ki.

Keskeny palló

Az új görög finanszírozási rend összeomlásának lehetősége máris érezteti a hatását. A tízéves állampapírok hozama nyolc százalék felett járt kedden, ami szakértők szerint hosszú távon finanszírozhatatlan. A 2009 végén kirobbant válság utáni időszakban csak idén szeptemberre sikerült leszorítani a hozamot 5,5 százalékra, ám ezt nem tudták tartani. A befektetők egyelőre nem bíznak a görögökben, szükségesnek tartják a trojka kontrollját. Fittyet hánynak a kedvező makroadatokra, arra, hogy a harmadik negyedévben az eurózónán belül a görög GDP nőtt a leggyorsabban, és hogy a költségvetés elsődleges - hitletörlesztések nélkül számolt egyenlege - nulla.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy a görögöknek konkrét megszorítási javaslatokkal kellene előállniuk, hogy meggyőzzék a trojkát, és ezen keresztül a befektetőket. A kormány viszont viszonylag puha büdzsét akar a parlament elé vinni a hét végén, mert arra számít, hogy a jövő évben előrehozott választásokon mondanak véleményt a szavazók a gazdaságpolitikájáról. A görög társadalom torkig van a megszorításokkal.

A kormánykoalíció vezetői, a pénzügyminiszter és a görög államfő válságtanácskozáson egyeztetnek a teendőkről. Lényegében órákon belül megállapodásra kellene jutniuk, ha azt akarják, hogy a büdzsé pénteki benyújtása előtt még a trojka is áldását adhassa a jövő évi kormányzati tervekre.