Hazánk ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan – közölte hétfőn a Miniszterelnöki Sajtóiroda, miután Orbán Viktorral is tárgyalt videókonferencia keretében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a jövő héten esedékes EU-csúcs témáiról.

Orbán levelet is küldött Michelnek. "Konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról. Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács-ülésen", írta Orbán a levélben, amelybe a Financial Times nyert betekintést - adta hírül a hvg.hu.

Az Európai Bizottság múlt héten mutatta be a REpowerEU névre hallgató új energetikai csomagját, amelyet kifejezetten az orosz energiáról való leválást elősegítendő állított össze. Orbán szerint sem az orosz olajról való leváláshoz szükséges azonnali beruházások finanszírozásának módját, sem a lépések időzítését nem tartalmazza a tervezet.

A miniszterelnök arról is írt, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

Az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még nem fogadták el, korrupciós és jogállamisági elégtelenségek miatt. Jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból, írta Orbán, hozzátéve, hogy az ez irányú tárgyalásokat "pragmatikus és eredményorientált" hangnemben fogja folytatni - írta a hvg.hu.

Sok a kifogás

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata. A kormányfő a sajtófőnöke, Havasi Bertalan által az MTI-hez eljuttatott levélben azt írta, szerintük a javasolt szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon és aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeinket.

"Földrajzi helyzetünkből adódóan Magyarország számára nem lehetséges az orosz olaj kivezetése a finomítói kapacitásaink teljes átalakítása nélkül, ami egyúttal az energiainfrastruktúránkba történő fokozott és felgyorsított beruházások megvalósítását, valamint a gyors zöld átállást is szükségessé teszi" - áll a levélben, amelyben a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is: mivel a beruházások többsége nem finanszírozható piaci alapon, a szankciók a nemzeti források redundáns fosszilis beruházásokra való átcsoportosítását igényelnék, miközben az erre előirányzott európai uniós források számunkra "csak papíron" elérhetőek.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: bár a bizottság részéről biztató jelzések érkeztek arról, hogy a május 18-án bemutatott REPowerEU Terv megfelelő megoldást nyújt problémáinkra, előzetes értékelésük szerint az nem kezeli konkrétan és átfogóan az általuk felvetett súlyos aggályokat.
Kiemelte, értelmezésük szerint a terv egyik fő célkitűzése elvileg az EU orosz fosszilis energiaforrásoktól való függőségének gyors csökkentése. Ami az olajellátás biztonságát illeti, a terv valóban kitér a kőolajtermék-finomítók korszerűsítéséhez, a meglévő infrastruktúra kapacitásbővítéséhez és a jelenlegi szűk keresztmetszetek kezeléséhez kapcsolódó beruházási igényekre. Azonban a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára nem határoz meg pénzügyi keretet. Emellett nem ad iránymutatást az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módjára és ütemezésére nézve sem - idézte az állami hírügynökség Orbánt.

Több európai politikus is arról nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy Magyarország nélkül is leállíthatják a tagországok az orosz kőolaj szállítását.