A dolog nem hangzik túl bizalomgerjesztően, akinek pedig erős az idegrendszere rákattinthat az NPR korábbi cikkére, ahol fotókat mutatnak egy karról, amit több száz moszkító csípett meg.

Ahhoz, hogy elérjék a kívánt hatást, a tudósok genetikailag módosított, Plasmodium falciparum nevű parazitákkal "töltötték fel" a szúnyogokat, amelyek a vakcinát szállítják.

Az eredmény lényegében 1000 kis repülő fecskendő - mondta egy kutató.

A probléma a hatékonyság, a tanulmány - amelyet a science.org oldalon is közzétettek - szerint a tesztben részt vevő, a maláriának kitett 26 résztvevő közül 14-en kapták el a betegséget. Ez azt jelenti, hogy a szúnyogok által beadott vakcina csak körülbelül 50 százalékban hatékony.

Ezt még fejleszteni kell és mielőtt bárki megrémülne:

a tudósoknak nem áll szándékukban génmódosított szúnyogok rajokban történő kibocsátása. Ez orvosi etikai kérdéseket is felvetne, hiszen nem adhatnak be kérés nélkül oltásokat senkinek

- írj a lap.

Évente 600 ezer áldozatot szed a malária

A malária parazitái a szúnyogok nyálmirigyeiben élnek, a legtöbb betegséget Afrikában jegyzik fel, ugyanis a meleg éghajlat kedvez a terjedésnek. A fertőzött emberek a malária parazitáját átadhatják az őket megcsípő szúnyogoknak, és a fertőzés körforgása folytatódik.

Az országok szúnyoghálóval, rovarölő spray-kkel, malária elleni gyógyszerekkel, sőt, olyan genetikailag módosított szúnyogok kibocsátásával is próbálják megfékezni a maláriát, amelyek nem képesek csípni vagy petéket rakni.

A tudósok becslése szerint még ezekkel az intézkedésekkel együtt is évente több mint 240 millió maláriás eset fordul elő, és több mint 600 000 ember hal meg