Emelkedik a nyugat-nílusi láz olaszországi fertőzöttjeinek száma – írja az MTI. A legtöbb fertőzöttet az északkeleti Veneto tartományban azonosították, azon belül Velencében és Padovában. A két városban tucatnyi úgynevezett klasztert különítettek el, vagyis olyan városrészeket, családokat, közösségeket, melyekben egyszerre több beteget diagnosztizáltak.

Az utóbbi egy hét alatt Venetóban 56 új esetet regisztráltak, ezzel 283-ra emelkedett a betegek száma a tartományban. Közülük 161-en lázasak, a többieknél súlyosabb tünetek jelentkeztek, köztük agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Az ötmilliós régióban a nyugat-nílusi lázban az utóbbi három hónap alatt tizenöten haltak meg. Az elhunyt betegek életkor átlaga 83 év volt, az esetek nyolcvan százalékában férfiakról volt szó.

Az olasz közegészségügyi intézet (ISS) adatai szerint a vírusbetegség jelenlétét júniusban regisztrálták először. Azóta országosan megközelítette a négyszázat a betegek száma, és huszonnégyen haltak meg. Betegeket regisztráltak az egész Pó-alföldön, Piemont, Lombardia, Emilia-Romagna tartományokban, valamint Toszkánában és Szardínia szigetén, ahol hat betegről tudnak.

A hatóságok gyakori szúnyogirtással igyekeznek védekezni. A nyugat-nílusi láz néven ismert vírusbetegség szúnyogcsípéssel és vérrel terjed. A megfertőződött emberek többsége nincs is tudatában, hogy elkapta a vírust, mely ellen még nem létezik védőoltás.