Bár még fel sem kérte Sergio Mattarella olasz államfő a vasárnapi választáson legtöbb szavazatot megszerző Olaszország Fivérei párt vezetőjét, Giorgia Melonit a kormányalakításra, máris borítékolható, hogy egy határidőt már nem tud tartani az újonnan megalakuló kabinet – írja a Bloomberg.

Az Európai Uniónak október 15-ig kellene megküldeni a jövő évi költségvetési tervet, míg a várakozások szerint Meloni kormányát csak október végén, november elején iktathatják be. A Bloomberg szerint az olaszok azzal hidalják majd át a problémát, hogy a Mario Draghi vezette aktuális kormány a kiírt határidőre csupán friss gazdasági prognózisát küldi el, a részletes költségvetési terveket pedig utólag pótolják Meloniék.

A pénzügyminisztérium már dolgozik a 2023-2025-ös gazdasági növekedéssel, államadóssággal és költségvetési hiánnyal kapcsolatos várakozásait tartalmazó dokumentumon. Elemzők szerint az olasz GDP mindössze 1 százalékkal növekedhet jövőre, míg a kormány áprilisban még ennél sokkal optimistább becslést tett közzé: 2,4 százalékos bővülést prognosztizáltak 2023-ra.

A jövő évi büdzsé gyors kidolgozása azonnal komoly próbatétel elé állítja a megalakuló jobboldali kabinetet. Ha pusztán fenn szeretnék tartani Draghi-kormány érvényben lévő intézkedéseit, amelyek csökkentik a vállalatokra és háztartásokra nehezedő egyre nagyobb rezsiterhet, az már 14 milliárd eurós állami kiadást jelent a Sole 24 Ore számításai szerint. Ráadásul a béreket és a nyugdíjakat is emelni kellene az infláció miatt.

Az is kérdéses, hogy az Olaszország Fivéreiből, a Ligából és a Hajrá Olaszországból összeálló koalíció mennyire lesz egységes állásponton. A választások előtt például a Liga pártvezetője, Matteo Salvini kezdeményezte, hogy egy 30 milliárd euró összértékű állami támogatással segítsék a vállalatokat, hogy “az olasz ipar ne fulladjon bele a következő hónapok áramszámláiba”. Meloni ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az olasz államadósság már így is fenntarthatatlanul magas, tavaly a GDP 150,8 százalékát tette ki, ilyen helyzetben nem költekezhet az állam felelőtlenül.

A választáson a jobboldali koalíció a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg, míg a baloldali összefogás, élén a Demokrata Párttal, 26,1 százalékos eredményt produkált.