Joe Biden tárgyalni fog mindkét politikai oldal képviselőivel, "nem fog elhamarkodottan cselekedni, hanem szisztematikusan és stratégia alapján lép, időt hagyva az egyeztetésekre" - mondta Jake Sullivan a CNN-nek.

Amikor a kongresszus újra összeül, akkor az elnök a törvényhozás tagjaival személyesen is egyeztet majd, és minden lehetőséget megvizsgálnak - hangsúlyozta a nemzetbiztonsági tanácsadó. A felülvizsgálatnál a lehetőségek között szerepel a változás a Szaúd-Arábiának nyújtott a biztonsági segítségnyújtásban is.

Biden elnök nem tervezi, hogy a G20-csoport novemberben esedékes indonéziai tanácskozásán külön is találkozzon a Mohamed bin Szalmán szaúdi miniszterelnökkel, a királyság trónörökösével - tette hozzá Jake Sullivan.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán szintén arról beszélt, hogy Biden elnök konzultálni szeretne a Kongresszus tagjaival arról, hogy az amerikai-szaúdi kapcsolatok szolgálják-e még az amerikai nemzeti érdekeket, de hozzátette, hogy ezekre a konzultációkra csak a novemberi félidős választások után fog sor kerülni.

A szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke hétfőn éles hangú közleményben követelte az amerikai fegyvereladások befagyasztását Szaúd-Arábia felé. Bob Menendez azzal vádolta a szaúdi királyságot, hogy a kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsában (OPEC+) elfoglalt vezető szerepét arra használja fel, hogy Oroszország és annak ukrajnai katonai beavatkozása mellé álljon.

Szaúd-Arábia külügyi államtitkára és egyben klímaügyi minisztere, Adel al-Dzsubeir szerdán a CNN-nek visszautasította, hogy országa politikai megfontolásokat követne és Oroszország pártjára állna, amikor az olajkitermelésről szóló döntésekről van szó. Szavai szerint az OPEC+ kizárólag a kőolajpiacok stabilitását tartja szem előtt, és azt akarja elkerülni, hogy nagy mértékű kilengések legyenek az olajárban.

Az OPEC+ október 5-i ülésén arról döntött, hogy novembertől napi kétmillió hordóval mérsékli a kitermelést, aminek indokául a világpiaci kőolajárak meredek csökkenését hozta fel. A kitermelés visszafogásának mértéke a koronavírus-járvány óta a legnagyobb volt, elemzők ennek felére számítottak - írta az MTI.