Kiderült, mi volt a hátterében annak, hogy a Bank of England (BoE) váratlanul bejelentette: az állampapírpiac stabilizálása érdekében október közepéig intenzíven vásárolni fogja a hosszú lejáratú állampapírokat. A brit dolgozók nyugdíjmegtakarításait kezelő alapok pánikba estek, amikor a kormány adócsökkentési tervének bejelentése után zuhanni kezdett az államkötvények értéke - írja a CNBC.

A papírok néhány nap alatt már csak korábbi értékük felét érték, ami odavezetett, hogy az alapok tőzsdei szakkifejezéssel margin callokat kaptak, azaz a pénzüket brókerként kezelő intézmények kénytelenek voltak tőkepótlást, pénzbefizetést kérni tőlük, mert a nyugdíjalapok számláin lévő összeg az alá a szint alá süllyedt, amikor ezt kötelezően meg kell tenniük.

Valójában egy kétszintű befektetési módszerről van szó, amelyben úgynevezett liability driven investment (LDI) alapok forgatják a nyugdíjalapok pénzét. A briteknél azt történt, hogy az LDI-k, amelyek a hosszú távú brit államadósság kétharmadát birtokolják, bajba kerültek az állampapírok értékének zuhanása miatt, friss tőkéért fordultak tulajdonosaikhoz, a nyugdíjalapokhoz, ám akkora összeget kellett volna hirtelen betolni hozzájuk, hogy annak kifizetése végül a nyugdíjalapokat fenyegette csőddel.

Szép idős kor, nyugdíjmegtakarítás

A nyugdíjalapok olyan befektetéseket ígérnek a brit dolgozóknak, amelyek alapján visszavonulásuk után éves jövedelemre számíthatnak vagy munkában töltött időszakuk legutóbbi bére, vagy az egész periódus átlagbére alapján. (Nyilván az utóbbi esetén magasabb a havi befizetésük a nyugdíjmegtakarítási számlájukra.)

A BoE éppen azokat a hosszú lejáratú állampapírokat vásárolja rendkívüli állampapír-vásárlási programjában, amelyeket az LDI-k birtokolnak. Ezzel a kereslettel helyre billentik az értéküket, időt adva az LDI-knek, hogy rendezett módon tegyék rendbe tőkehelyzetüket, elkerülve a csődöt. A jegybank ötmilliárd font értékű hússzú lejáratú (20 éves) állampapír másodpiaci vásárlására tett ígéretet október közepéig.