Olaf Scholz a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, aki vezet az Angela Merkel székéért folyó versenyben, kemény csatára kényszerült a kancellárjelöltek második tévévitájában két héttel a németországi parlamenti választások előtt – derül ki a Financial Times tudósításából. Armin Laschet, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltje a német pénzügyminisztériumban a múlt héten történt házkutatás miatt bírálta, miután Scholz jelenleg Németország pénzügyminisztere. Az ügyészség a pénzügyi mellett az igazságügyi tárcánál is kutakodott.

A vizsgálat azt firtatja, hogy a pénzügyminisztérium ellenőrzése alá tartozó Pénzügyi Hírszerző Részleg hanyagul járt-e el egy pénzmosási ügyben, amelyre bankok figyelmeztették a hivatalt. Laschet szerint ellenfele úgy tesz, mintha az ügy jelentéktelen lenne, pedig az ő minisztériumát érinti. Scholz szerint a vizsgálatnak semmi köze a tárcához és egyébként is csak információkat akartak szerezni az ügyészség emberei, nem vádolnak senkit, semmivel.

Laschet kitartott amellett, hogy egy minisztert felelősség terhel mindenért, ami a tárcája alá tartozó szervezeti egységeknél történik, így gyakorlatilag közvetve szemet hunyt egy pénzmosás felett. Emellett egy korábbi, még Scholz hamburgi polgármestersége idején történt ügyet is felhánytorgatott, nevezetesen a digitális fizetési rendszer üzemeltető Wirecard vállalatnál történt csalást.

A Bloomberg szerint azonban Scholz államférfiúi stílusban kezelte a bírálatot, azzal vágott ugyanis vissza, hogy minisztersége idején megerősítették a pénzügyi felügyeleti részleget. A Wirecar ügy nyomán részese volt a tanulságok levonásának, támogatta, hogy a pénzügyi szolgáltatókat rászorítsák auditoraik sűrűbb cseréjére és elválasszák az auditálási és a tanácsadási tevékenységet.

A nézők látták

A tévévitát a két nagy közszolgálati csatorna, az ARD és a ZDF is közvetítette, és úgy tűnik a nézők újra Scholzot látták a jobbnak. Az Infratest-dimap 1500 fős gyors felmérése szerint a nézők 41 százaléka szerint a szociáldemokrata jelölt nyerte a vitát, 27 százalékuk Laschetnek adata a meccset és 25 százalékuk Annelena Baerbockot, a Zöldek kancellárjelöltjét látta a legjobbnak. A Forschungsgruppe Wahlen felmérése szerint Schulz-Baerbock-Laschet volt a sorrend 32-26-20 százalékos arányban.

A jelölteket megkérdezték, hogy milyen tanulságot vonnak a pandémiából? Laschet praktikusra vette a választ, szerinte Európának képesnek kell lennie házon belül gyártania a maszkokat és más védelmi eszközöket ahelyett, hogy importra szorulna ezekből. Baerbock „válságbizottságot” állítania fel a kancellárián. Scholz szerint egyszerűen javítani kell a nemzeti egészségügyi rendszert. Abban mindhárman egyetértettek, hogy a német gazdaságnak legkésőbb 2045-re klímasemlegesnek kell lennie, a zöld jelölt 2038-ra bezárná az összes szénerőművet.

A későbbi kormányalakításra lehetőségére utalhat, hogy Scholz és Baebock sok mindenben egyetértett. Emelnék a minimálbért, egyszerűsítenék a kétcsatornás egészségbiztosítási rendszert, garantálnák a nyugdíjak értékét és vagyonadót vezetnének be. Laschet ellenzi az adóemeléseket. A pártok versenyében a SPD öt-hat százalékponttal vezet a története leggyengébb közvélemény-kutatási adatit produkáló CDU/CSU-val szemben. A Zöldek elvesztették három-négy hónappal ezelőtti népszerűségüket.