Németország lakossága meghaladta a 84 millió főt az idei első félévben, a növekedés mindenekelőtt az Ukrajnából az orosz támadás miatt elindult menekülthullámnak tulajdonítható – idézi a német statisztikai hivatalt (Destatis) az MTI. Az Európai Unió legnépesebb tagállamában először lépte át a 84 milliós határt a lakosság száma.

A Destatis adatai szerint az idei első félév végén 84,079 millióan éltek az országban, 842 ezerrel – 1 százalékkal – többen, mint egy évvel korábban.

Hasonló nagyságrendű növekedést csak kétszer regisztráltak az ország 1990-es újraegyesítése óta; 1992-ben 700 ezerrel nőtt a lakosság száma, főleg a volt Jugoszlávia területén dúló háborúk miatt indult menekülthullám miatt, 2015-ben pedig 978 ezerrel, a Szíriából és térségéből indult menekülthullám következtében.

Az idei növekedés is elsősorban egy menekülthullámnak, az orosz támadás miatt Ukrajnából kiindult migrációnak tulajdonítható. Az orosz támadás ellen bő fél éve védekező országból származók körében regisztrált nettó bevándorlás – a bevándorlók és a kivándorlók számának különbsége – 750 ezer fő.

Németországban a nők szűk többségben vannak, számuk meghaladja a 42,6 milliót, míg a férfiak száma 41,4 millió. A nők száma hat hónap alatt 526 ezerrel – 1,2 százalékkal – nőtt, jelentősen nagyobb mértékben, mint a férfiak száma, amely 317 ezerrel emelkedett.

Ezek az adatok azt tükrözik, hogy főleg nők és gyermekek menekülnek el Ukrajnából: június végén 501 ezerrel több ukrán nő élt Németországban, mint tavaly év végén, míg a férfiaknál alig feleannyi, 248 ezres volt a növekedés.

Az év első hat hónapjában mind a 16 tartomány lakossága növekedett. A legnagyobb mértékben (1,3 százalékkal) a rendszerint Lengyelországon keresztül érkező menekültek útvonalának első csomópontjában, Berlinben, a legkevésbé (0,7 százalékkal) pedig a lengyel határtól a legtávolabb fekvő Saar-vidéken.