Németország gazdaságtörténetének legnagyobb szabású külföldi befektetését indítja el az Intel amerikai technológiai vállalat – jelentették be hétfőn Berlinben. A megállapodást Olaf Scholz kancellár és Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatójának jelenlétében írta alá Jörg Kukies államtitkár és Keyvan Esfarjani, az Intel igazgatósági tagja.

A német szövetségi kormány és az Intel megállapodása alapján az amerikai cég több mint 30 milliárd eurós beruházással félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában.

Az új üzem révén Németország a csúcstechnológia területén felzárkózik a világ élvonalához

– emelte ki a német kancellár, hozzátéve, hogy az Intel a német gazdaság történetének legnagyobb külföldi közvetlentőke-befektetését hajtja végre.

Saját európai láncolatot hozott létre az Intel

Pat Gelsinger kihangsúlyozta, hogy az Intel az írországi gyártókapacitás bővítésével, a napokban bejelentett lengyelországi összeszerelő- és tesztüzem megépítésével és a magdeburgi gyárral együtt létrehozza önálló európai értékteremtési láncolatát, amely az európai vásárlókat szolgálja, és hozzájárul a félvezető-ellátás biztosításáról szóló európai uniós tervek megvalósulásához.

Az Intel az eredeti elképzelés szerint 17 milliárd euróból építette volna fel első németországi üzemét, és 6,8 milliárd eurós állami támogatást kapott volna a beruházáshoz.

A véglegesített megállapodás – amelyhez uniós versenyhatósági jóváhagyás is szükséges – 9,9 milliárd eurós állami támogatásról szól, de a beruházás is meghaladja a 30 milliárd eurót (11.250 milliárd forint).

A szövetségi kormány így több közpénzt fordít az Intel chipgyárára, az arányokat tekintve viszont kevesebbet, az állami támogatás aránya 40 százalékról 33 százalék alá süllyed.

A tervek szerint a 450 hektáros területet elfoglaló üzem két egységből áll majd, mindkettőben szilícium ostyákat (wafer) munkálnak meg. Az építkezés várhatóan öt évig tart. Az üzem közvetlenül háromezer embernek ad majd munkát, a beszállítókat és egyéb partnereket együttvéve pedig több tízezer munkahelyet teremt.

Az emberi élet minden vetülete digitalizálódik, és minden félvezetővel működik, ami digitális

– húzta alá Pat Gelsinger.

Az ellátási hálózat kiegyensúlyozása a cél

A vezérigazgató a napokban a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy az európai befektetések a globális tevékenységük átalakítását, az ellátási hálózat kiegyensúlyozását szolgálják, és az a céljuk, hogy az európai piacra kerülő termékeik egyre nagyobb része készüljön helyben.

A cég az Egyesült Államokban is nagyszabású fejlesztésbe kezdett, és törekvéseiknek geopolitikai vonatkozásai is vannak. Gelsinger elmondta, míg az utóbbi ötven évben a kőolajlelőhelyek földrajzi elhelyezkedése határozta meg a geopolitikai folyamatokat, a következő öt évtizedben a technológiai ellátási láncok elhelyezkedése válik fontosabbá.