Az összességében kissé javuló helyzetmegítélés elsősorban a megrendelésállomány növekedésére vezethető vissza Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésének a vezetője szerint. A vonatkozó mutató 37,9 pontra emelkedett a júliusi 25,9 pontról.

A keresleti mutató a járványügyi zárlat során elhalasztott vásárlások pótlásának és az áfacsökkentésnek köszönhetően változatlanul magas Wohlrabe elmondása szerint, bár augusztusra vonatkozóan a júliusihoz képest kissé csökkent. A keresleti mutató augusztusra 62,3 ponton áll a júliusi 69,5 pont után. A viszonylag élénk keresletet elsősorban a felhalmozott készletekből elégíti ki az autóipar, a készletei így augusztusban jelentősen csökkentek - mutatott rá.

Az autóiparban némileg visszafogták optimista várakozásaikat a vállalkozások az üzlet jövőbeni alakulását illetően, a mutató így 37,4 pontra csökkent a júliusi 40,9 pontról. Az export várható alakulását tükröző index 31,3 pontra csökkent a júliusi 39,9 pontról, a termelési tervek állását tükröző mutató pedig 48,4 pontra csökkent 49,4 pontról.

A foglalkoztatási mutató változatlanul negatív, vagyis az ágazatban továbbra is létszámcsökkentést terveznek, de már kisebb mértékűt, mint korábban. A mutató augusztusra mínusz 48,3 pontra javult a júliusi mínusz 51,7 pontról.

A német autóipari cégek - mint az Audi, a Mercedes vagy a Bosch - Magyarországon is jelen vannak gyártókapacitással.