Az Európai Beruházási Bank (EBB) áldását adta arra a kérésre, hogy biztosítson 400 millió eurót arra a projektre, melynek megépítésébe már az idén belefognának, és melynek tervezett végösszege 2,8 milliárd euró lehet. Az infrastruktúra építési munkához az EBB mögött valójában 20 hitelezőből álló konzorcium (köztük a francia Meridiam francia befektető, de az Allianz Capital Partners, a japán Kansai Electric Power) megállapodása áll. 

A nagyfeszültségű, egyenáramú összeköttetés Németország és az Egyesült Királyság között új energetikai lehetőségeket és kölcsönös biztonságnövelést jelent a szigetország és az európai villamos energia hálózatai között. A túlnyomórészt tengeralatti kábelfektetés 725 kilométer távolság áthidalásáról szól, az 525 kilovoltos (kV) transzkábelen pedig 1,4 gigawatt (GW) teljesítmény közlekedhet.

Ahogyan a PV Magazin írja: az alsó-szászországi Fedderwardenben található Tennet által működtetett átalakító állomást a National Grid által üzemeltetett egyesült királyságbeli hálózattal fogja összekötni az Isle of Grain szigetén található átalakító állomáson keresztül. Utóbbiakat a német Siemens konszern szállítja majd, a kábelt pedig a Prysmian kábelgyártó fogja megépíteni. Az EBB úgy számol, hogy a projekt kivitelezési munkái ez év végén kezdődnek, és 2028-ban befejeződhetnek.

Szélerőművek oda-vissza

A Tennet és a National Grid még 2020-ban kötött megállapodása szerint a holland és a brit szélerőműparkokat - egyidejűleg akár 4 gigawattnyi (GW) szélturbinát - ún. interconnecteken keresztül bekötik mindkét ország energiarendszerébe. Ennek első tételét pipálhatják ki a most induló beruházással.