Lengyelországban a csoportos elbocsátások az idén évtizedes rekordot dönthetnek meg, miután ősszel nem javulni, hanem romlani fog a foglalkoztatás - írta a Rzeczpospolita.

Az olyan nagy kereskedelmi hálózatok, mint a Carrefour, a Hebe, a Tesco, az Auchan, illetve reptéri lányvállalata a Prett & Whitneynek vagy a gliwicei Opel gyár csak egy része azoknak a cégeknek, amelyek az utóbbi hetekben az állások csökkentését jelentették be.

A sorban a bankok következnek, de rossz előjel az építő-összeszerelő cégek termeléscsökkenése is. Az LHH DBM Polska igazgatója, Lukasz Gajek szerint ősszel határozottan és erősen nőni fog a munkát kereső személyek száma. A következő hónapokra kétszer annyi elbocsátásra számítanak mint az áprilisi elbocsátási hullámkor.

Nem lehet tehát elkerülni a csoportos elbocsátások jelentős növekedését, amely már így is a legnagyobb volt 2014 óta - június végére elérte a 45 800 főt. Ez 40 százalékkal több, mint az egész 2019-es évben. Ha az őszi elbocsátások is ekkorák lesznek, akkor ez évtizedes rekordot fog jelenteni. Szakemberek szerint a regisztrált munkanélküliek aránya júliusban 6,1 százalékos szinten állt, az év végére ez a szint legalább 7-8 százalékos lesz. És a koronavírus-járvány tényleges hatása majd csak 2021 elején lesz látható.