A Bank of England célszintjére lassult a brit infláció éves üteme májusban. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak - az elemzői és a piaci várakozásoknak megfelelően - átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

A májusi inflációs ütem csaknem háromévi mélypont: legutóbb 2021 júliusában mértek 2 százalékos tizenkét havi inflációt Nagy-Britanniában.

A brit infláció hónapok óta folyamatosan lassul: áprilisban 2,3, márciusban 3,2, februárban 3,4, januárban még 4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel még hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb a tizenkét havi brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

Az éves infláció májusi lassulásában az élelmiszerárak emelkedési ütemének markáns csökkenése volt a legfőbb tényező.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint az élelmiszerfélék és az üdítőitalok fogyasztói ára átlagosan 1,7 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly májusban.

Áprilisban 2,9 százalékkal, márciusban még 4 százalékkal drágult éves összevetésben ez a termékcsoport.

Tavaly márciusban még 19,2 százalékos éves élelmiszerdrágulást mértek Nagy-Britanniában, ez 45 évi áremelkedési csúcs volt ebben a termékkategóriában.

Az általános elemzői és piaci várakozás szerint a jelenlegi inflációs környezetben a Bank of England hamarosan kamatcsökkentési ciklusba kezd. A monetáris tanács júniusi kamatdöntő ülésének eredményét csütörtökön jelentik be.

A brit jegybank tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett. A jelenleg is érvényes 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

Eldőlt, ekkor választanak a britek

Szakadó esőben, tiltakozó tömeg előtt jelentette be a brit kormányfő a nagy-britanniai parlamenti választások dátumát.