A négy orosznak a beszámoló szerint a "diplomáciai normák megsértése" miatt kell távoznia az Adria-parti országból. A diplomaták kiutasítására vonatkozó dokumentumot Oroszország podgoricai nagykövetének adták át csütörtökön, és a nagykövetségen szolgálatot teljesítők egy hetet kaptak arra, hogy távozzanak az országból.

A 620 ezres Montenegró a NATO tagja, és folynak vele az európai uniós csatlakozási tárgyalások is. Podgorica a közelmúltban csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

A montenegrói külügyminisztérium márciusban ugyanilyen indoklással már kiutasított egy orosz diplomatát az országból.

Az utóbbi hetekben Észak-Macedónia és Szlovénia is nemkívánatos személlyé nyilvánított orosz diplomatákat a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységük miatt.

Az elmúlt hetekben az ukrajnai háború és a bucsai mészárlás miatt az Európai Unió területéről mintegy 275 orosz diplomatát utasítottak ki, akiket kémekként azonosítottak. Csütörtökön az osztrák külügyminisztérium 4 titkosszolgát utasított ki, szerdán pedig az EU-tag Görögország és az EGST-tagállam Norvégia összesen 15 orosz diplomata kiutasítását jelentette be. Magyarország egyelőre nem küldött haza egyetlen orosz kémként azonosított orosz diplomatát sem. Ukrajna vezetése ezt már számon is kérte a budapesti kormányon.