A magyar kormánypárt választási kampánya a magyarok megfélemlítésén alapult azzal a fenyegetéssel, hogy az orosz háború Magyarország területére is kiterjed – idézi a portál Nyikolenkót.

A magyar vezetés nem akarja elismerni Oroszország tagadhatatlan felelősségét a Bucsában, Irpinyben, Hosztomelben és más településeken elkövetett atrocitásokért, ami azt jelenti, hogy tudatosan erősítik Oroszországban a büntetlenség érzését, és újabb atrocitások elkövetésére ösztönzik az ukránokkal szemben – olvasható a nyilatkozatban.

E kategóriába tartoznak a magyar vezetés nyilatkozatai arról, hogy készek rubelben fizetni az orosz gázért. Az ukrán külügyminisztérium szerint a gáz rubelben történő fizetése Oroszország azon tervéhez tartozik, hogy megmentse az orosz gazdaságot a nemzetközi szankciókkal szemben. Az orosz katonai gépezetnek erőforrásokra van szüksége az Ukrajna elleni háború folytatásához - mondta Nyikolenko, aki szerint – abban az esetben, ha a gázért ezek után rubelben fizetnek az EU országai – meg is kapja.

Ebben az összefüggésben az orosz gáz rubelben történő fizetésére vonatkozó nyilatkozatot az országunkkal szembeni barátságtalan álláspontnak tekintjük. Az ilyen nyilatkozatok ellentmondanak az Európai Unió egyértelmű álláspontjának is, amely nem hajlandó kielégíteni Oroszország szeszélyeit – fogalmazott a szóvivő. Megjegyezte, hogy az ukránokat és a magyarokat több évszázados történelmi, politikai, gazdasági és kulturális kötelékek kötik össze, Ukrajnában mintegy 150 ezer ukrán magyar él.

Ugyanakkor mindkét népnek árt az a logika, amely jelenleg a budapesti politikusokat vezérli – tette hozzá a diplomata.

„Ennek fényében cinikusnak tűnnek az Ukrajna és Oroszország közötti budapesti béketárgyalások lebonyolítására irányuló javaslatok” – tették hozzá. Szerintük ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, a következőképpen teheti meg:

  • hagyja abba az egység rombolását az Európai Unióban,
  • támogassa az új oroszellenes szankciókat,
  • katonai segítséget nyújtson Ukrajnának,
  • és ne teremtsen további forrásokat az orosz hadigépezet számára.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.