"Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is" - fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében.

Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció "minden előfeltétel nélkül" találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. A videóüzenetben Zelenszkij közölte: amíg "a mieink" tárgyalnak, addig ő maga, az elnöki iroda vezetője, a miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka és a hadsereg Ukrajnában marad, és védi az államot, mert a cél Ukrajna területi integritásának megőrzése - idézi az MTI.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter online sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába. Leszögezte azt is, hogy más hírekkel ellentétben, a találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon. Kuleba közölte, hogy az ukrán fél nem egyezett bele abba, hogy Homelben(orosz néven: Gomelben) találkozzanak, mert "az a város Oroszország egyik katonai bázisa".

A miniszter szerint "jelenleg nagy a veszélye annak, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódik az Ukrajna elleni invázióba" Oroszország oldalán. Ezért egyezett meg Zelenszkij Lukasenkával a találkozóról - tette hozzá.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.