A magyar származású Soros György amerikai üzletember befektetési alapja, a Soros Fund Management LLC a második negyedévben alaposan bevásárolt Argentína többségi állami tulajdonban lévő energiaszolgáltatójába, az YPF SA-ba - idézte a Bloomberg a friss tőzsdei adatokat. Az alap a vállalat 8,47 millió részvényét vásárolta fel az amerikai tőzsdén forgó ADR-ek formájában, mivel az utóbbiak 3,5 százalék a került a birtokába.

Az ADR-t (American depository receipt) olyan amerikai tőzsdén kereskedett részvény, amely egy másik ország részvényéből képvisel valahány darabot. Segítségével az USA tőzsdéin vásárló befektetők könnyen juthatnak hozzá külföldi vállalatok értékpapírjaihoz - derül ki tőzsdeász.hu leírásából. Az adatok alapján Soros befektetése június végén 450 millió dollárt ért, amivel a sokak szemében tőzsdei gurunak számító befektető a negyedik legnagyobb ADR-tulajdonos volt az YPF-ben.

Csinos kis botrány

Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnök jókora botrány keretében 2012 áprilisában egyik napról a másikra államosította az YPF-et. Az kormány egyszerűen elvette a spanyol Repsol SA részesedését, azzal az indokkal, hogy a spanyol multi nem tesz eleget Argentína saját energiaforrásainak feltárásért. A Repsol azzal védekezett, hogy az energiaárakat a kormány szabja meg, és miután alacsonyan akarja tartani a fogyasztók rezsijét, nem keletkezik annyi profit, amennyiből finanszírozhatnák a költséges feltárásokat.

A spanyolok természetesen pereltek, és Buenos Aires végül idén ötmilliárd dollárnyi államkötvénnyel kártalanította a céget. A csomagot azonnal eladták a JP Morgannek 2,8 milliárd dollárért és a Repsol értékesítette az YPF-ben még megmaradt 12 százalékos részesedését is.

Az argentin energiacég ADR-jeinek értéke több mint kétszeresére, 30,97 dollárra ment fel az államosítás óta. Idén eddig összesen hat százalékkal mérséklődött az áruk, ám a második negyedévben 4,9 százalékkal drágultak. Az YPF a változást követően tavaly vett fel először kölcsönt a nemzetközi piacokon: összesen egymilliárd dollár értékű 2024-ben lejáró kötvény bocsátott ki.

Ígéretes lehetőségek

A pénzre a vállalat ambiciózus gáz- és olajkitermelési programjának finanszírozásához van szükség. Nagy valószínűséggel Soros is ebben lát fantáziát, ezért döntött a Repsol-tulajdon megszerzése mellett. Ebben az sem tartotta vissza, hogy az argentin állam technikai értelemben csődben van, mert egy bírósági döntés szerint addig nem törlesztheti korábban átütemezett - azaz jelentősen csökkentett - adósságait, amíg nem fizet vagy nem állapodik meg néhány olyan hitelezőjével, amelyek teljes követelésükre igényt tartanak.

Az YPS az amerikai Chevronnal együtt a világ egyik legnagyobb palagáz- és olajpala-készletével rendelkezik a Vaca Muerta nevű lelőhelyen. A vállalat emellett a napokban jelentette be, hogy Mendoza tartományban is hasonló lelőhelyet fedezett fel - ez a harmadik palagáz- és olajpalamező Argentínában.